İstanbul’da aracıyla çarptığı motokurye Yunus Emre Göçer’in (38) ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı. Bu hüküm, 27 bin 300 lira para cezasına çevrildi.
İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Mahmud’un, taksirle (sonucu öngörememe nedeniyle) ölüme neden olduğu gerekçesiyle 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.
Kaza 30 Kasım’da oldu
Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un kullandığı araç, 30 Kasım 2023’te İstanbul Aksaray’da, Göçer’in kullandığı motosiklete arkadan çarpmış ve Göçer yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.
Olaydan sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsü Göçer, şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olarak geçmiş, aracı kullanan Mahmud’a bir kusur atfedilmemişti. Mahmud’un bu yüzden “taksirle yaralama” ile suçlanmış ve serbest bırakılmıştı.
Ancak Yunus Emre Göçer 6 Aralık’ta hayatını kaybetti.
Şüpheli konumuna gelen Mahmud 2 Aralık’ta Türkiye’den ayrıldı
Göçer’in hayatını kaybetmesinin ardından 7 Aralık’ta trafik bilirkişisine gönderilen dosyada bilirkişi Göçer’in kusuru olmadığı yönünde görüş bildirdi. Şüpheli konumuna gelen Mahmud hakkında 8 Aralık’ta yakalama kararı çıkarıldı ancak şüphelinin 2 Aralık’ta Türkiye’den ayrıldığı anlaşıldı.
“O adam polisler hatalı tutanak tuttuğu için elini kolunu sallayarak kaçabildi” diyen, Göçer’in eşi Öznur Göçer, eşinin ölümüne neden olan ve kaçmasına göz yuman herkesten şikayetçi olduğunu söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 9 Aralık’ta, Somali adli makamları ile görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, zanlının Türkiye’ye gelip yargılanacağını söyledi.
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ise oğlunun kaçmadığını, bir işi nedeniyle ülke dışına çıktığını belirtti ve “Hâlâ ülkeyle bağlantısı var ve geri dönüp mahkemeye teslim olması için kendisiyle konuşuyorum” dedi.
Bakan Tunç 10 Aralık’ta, kaza sonrası olay yeri incelemesi ve ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında adli soruşturma başlatıldığını açıkladı. Aynı gün X’te (Twitter) paylaştığı mesajda, kaza hakkındaki iki rapor arasındaki farkın Adli Tıp Kurumu tarafından araştırıldığını duyurdu.
Yine 10 Aralık’ta motorlu kuryeler, Göçer ve ailesi için Zincirlikuyu’dan Çağlayan Adliyesi’nin önüne kadar “adalet sürüşü” gerçekleştirdi.
Adli Tıp Kurumu raporu
18 Aralık’ta açıklanan Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporunda, araç sürücüsü Mahmud’un sağ şeride yönelerek manevra yaparken, motosiklet sürücüsü Göçer’in de hızını azaltarak sağ şeride doğru yöneldiği, Mahmud’un bu durumu dikkate almadığı, frene basmadığı ve takip mesafesini korumadığını söyledi.
Araç sürücüsü Mahmud rapora göre “asli kusurlu” bulunurken, hayatını kaybeden motosiklet sürücüsü Göçer ise “tali kusurlu” bulundu.
Ailenin şikâyeti iddianamede değişti
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmayı tamamlamasıyla iddianame 26 Aralık’ta ortaya çıktı ve Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mahmud’un “taksirle (öngörülebilir sonucu öngörememe) ölüme neden olduğu” gerekçesi ile 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi.
İddianamede, Göçer’in eşi Öznur Göçer’in 20 Aralık’taki ifadesinde “Bu aşamada herhangi bir şikayetinin bulunmadığını” beyan ettiği bilgisi yer aldı. İddianameye göre Öznur Göçer, 13 ve 15 Aralık’ta alınan ifadelerinde ise şikâyetçi olmuştu.
Mahmud 12 Ocak’ta ifade verdi
Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 12 Ocak’ta ara celseye getirilerek ifadesi alındı ve hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı. İfadesinde Göçer’in bir anda sağa kırarak durduğunu, kendisinin de frene basmasına rağmen çarpışmayı engelleyemediğini söyleyen Mahmud’unu duruşmalardan vareste tutulmasına karar verildi.
Mahmud’un yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Taksirle ölüme neden olmaktan 3 yıl hapis cezasına hükmeden mahkeme, takdir indirimi ile cezayı 2 yıl 6 aya düşürdü. Bu ceza da 27 bin 300 lira para cezasına çevrildi.