KIRIKKALE – Vartinis Davasının zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine tepki gösteren hukukçular, cezasızlık kültürünün bir politikaya dönüştürüldüğünü söyledi.
Mûş’un Til (Korkut) ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde evleri askerlerce ateşe verilen aynı aileden 9 kişinin yakılarak katledilmesiyle ilgili Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın, zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesi protesto edildi.
Duruşmanın ardından Kırıkkale Adliyesi önünde yapılan açıklamaya, katliamdan sağ kurtulan tek kişi olan Aysel Öğüt ile eşi Abdullah Öğüt, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (HEDEP) Mûş Milletvekili Sümeyye Boz, partinin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Özdoğan, İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK üyesi Nuray Çevirmen, Hafıza Merkezi temsilcileri, dosya avukatlarından Mûş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Wan Barosu Başkanı Sinan Özaraz ile Ankara Barosu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri katıldı.
‘CEZASIZLIK KÜLTÜRÜ POLİTİKAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’
Açıklama yapan Mûş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, 2013 yılında bir dava açıldığını ama son 10 yıllık süreçte Kırıkkale’ye sürgün edildiğini belirterek, “10 yıldır bu şehrin adliyesinde adalet aradık ama yeni bir karar verildi. Dosyada zaman aşımı gerekçesiyle düşme kararı verildi. Etkin bir arama gerçekleştirilemedi. Şahıs bulunamadı, cezasızlık kültürü bir politikaya dönüştürüldü” dedi.
‘İNSANLIK SUÇU ZAMAN AŞIMINA TABİ DEĞİLDİR’
Wan Baro Başkanı Sinan Özaraz, Vartinis’in Kürt olduğunu ve siyasi saiklerle bir evde katledilen 7 kişilik yaşamından ettiklerini ifade ederek, “Bu bir insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına tabi değildir. Zaman aşımına tabi olan bir dosya, düşürülerek cezasızlık politikasına maruz kaldı” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***