– Hindistan’ın Ay’a iniş başarısının ardından ülkenin uzay ajansı cumartesi günü Güneş’i incelemek üzere bir roket fırlattı. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’nün (ISRO) internet sitesinde yapılan canlı yayında, bilim insanlarının alkışları arasında Aditya-1 uydusunu taşıyan roketin duman ve ateşten bir iz bırakarak fırlatıldığı görüldü.
Yayın yaklaşık 500 bin kişi tarafından izlenirken, binlerce kişi de fırlatma alanının yakınındaki özel alanda yeryüzünde genellikle aurora olarak görülen güneş rüzgarlarını incelemeyi amaçlayan sondanın kalkışını görmek için toplandı.
#WATCH | Crowd chants ‘Bharat Mata Ki Jai’ as ISRO’s PSLV rocket carrying Aditya L-1 lifts off from #Sriharikota #ISRO #solarmission #AdityaL1 #AdityaL1Launch #AdityaL1Mission pic.twitter.com/gaQdKAnWve
— The Times Of India (@timesofindia) September 2, 2023
Proje, merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi’NİN (ISRO) yapacağı Güneş gözlemi odaklı ilk misyon olacak. Uydunun Güneş’in en dış katmanını ve Güneş rüzgarlarını gözlemlemek için Güneş ve Dünya arasındaki “L-1 Lagrange noktasına yerleştirilmesi planlanıyor. ISRO bilim adamları uydunun uzun vadede, görevden elde edilecek verilerin Güneş’in Dünya’nın iklim modelleri üzerindeki etkisini ve Güneş’ten gelen parçacık akışı olan güneş rüzgarının kökenini daha iyi anlamaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
HİNDİSTAN AY’IN GÜNEY KUTBUNA İNEN İLK ÜLKE OLMUŞTU
Adını Hintçe’de güneş anlamına gelen kelimeden alan “Aditya-L1″in fırlatılması, Hindistan’ın geçtiğimiz ay Rusya’yı geçerek Ay’ın güney kutbuna inen ilk ülke olmasının ardından gerçekleşti. Rusya daha güçlü bir rokete sahipken, Hindistan’ın Chandrayaan-3’ü Luna-25’i geride bırakarak ders niteliğinde bir iniş gerçekleştirmişti. Rusya, Luna 25 uzay aracıyla tam 47 yıl sonra Ay’a geri dönmeyi hedefliyordu ancak arıza sonrası araç, Ay yüzeyine çakılmıştı.
UZAY ARACI LAGRANGE NOKTASI’NA ‘PARK EDECEK’
Aditya-L1 uzay aracı, dört ay boyunca yaklaşık 1,5 milyon km yol kat ederek uzayda yerçekimi kuvvetlerini dengeleyerek nesnelerin yerinde kalma eğiliminde olduğu bir tür özel uzay bölgesine gitmek üzere tasarlandı. Lagrange noktaları (“L-noktası” veya “librasyon noktası”) denilen bu alanlar, iki gök cisminin kütlelerinden kaynaklı kütleçekimlerinin, üçüncü bir cismin merkezkaç kuvvetini dengelediği özel uzay bölgeleridir. Bu konumlar adını İtalyan-Fransız matematikçi Joseph-Louis Lagrange’dan alıyor.
Aracın bazı bileşenlerinin geliştirilmesinde görev alan Somak Raychaudhury, görevin “bilim açısından büyük bir patlama” yapma kapasitesine sahip olduğunu söyledi ve güneş tarafından yayılan enerji parçacıklarının dünyadaki iletişimi kontrol eden uyduları vurabileceğini belirtti. “Bir uydunun büyük bir korona emisyonu tarafından vurulması nedeniyle büyük iletişimin kesildiği olaylar olmuştur. Alçak dünya yörüngesindeki uydular küresel özel oyuncuların ana odak noktasıdır ve bu da Aditya L1 misyonunu çok önemli bir proje haline getirmektedir” dedi.
Bilim insanları yörüngedeki binlerce uydu üzerinde güneş radyasyonunun etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor. Hindistan Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde yer ve uzay bilimleri bölüm başkanı olan Rama Rao Nidamanuri, “Alçak dünya yörüngesi özel katılım nedeniyle büyük ölçüde kirlendi, bu nedenle buradaki uyduların nasıl korunacağını anlamak günümüz uzay ortamında özel bir öneme sahip olacak” ifadelerini kullandı. ( DIŞ HABERLER)
Chandrayaan-3’ten tarihi başarı: Hindistan Ay’ın güneyine inen ilk ülke oldu
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***