İZMİR – Akhisar Cezaevi’nde tahliye edildikten sonra sınır dışı edilmek istenilen tutuklu Abdulmenaf Osman’ın avukatı Halil Coşkun, müvekkilinin Suriye’ye gönderilmek istenildiğini belirterek, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 58 yaşındaki Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 ay sonra 3 Eylül’de tahliye edildi. Osman, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kentinden olduğu için Akhisar Jandarma Karakolu’na götürüldü. Fiili olarak gözaltında tutulan Osman’ın dün akşam Manisa İl Komutanlığı’na götürüleceği bilgisi ailesi ve avukatına verilirken, gece saatlerinde apar topar Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) götürüldü.
HUKUKSUZLUKLAR SÜRÜYOR
Avukat Halil Coşkun, müvekkilinin tahliye edilmesi ve sonrasında yaşanan süreci değerlendirdi. Coşkun, müvekkilinin yaklaşık 30 buçuk yıldır cezaevinde olduğunu anımsatarak, 29 yılını doldurduktan sonra denetim serbestlik hakkı için yaptıkları başvurunun da kabul edilmediğinin, bir yıldan fazladan cezaevinde tutulduğunu hatırlattı. Müvekkilinin 30 yılı dolduktan sonra hakkında 2 soruşturmanın açıldığını söyleyen Coşkun, “Hiçbir delil ve hukuki gerekçesi olmayan soruşturmalardı. Bu soruşturmalardan kaynaklı İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile müvekkilimin tahliyesi 6 ay engellendi. 6 ay sonra zaten iki dosyada takipsizlikle sonuçlandı. O soruşturma takipsizlikle sonuçlandığı için serbest bırakıldı. Ancak hukuksuzluklar sürüyor” dedi.
NE OLDU?
Müvekkilinin 3 Eylül saat 11.00 civarlarında Akhisar Cezaevi’nden tahliye edildikten itibaren fili olarak gözaltı işlemi başlatıldığını aktaran Coşkun, şöyle devam etti: “Henüz cezaevi içerisinde iken müvekkilimiz jandarma ekipleri tarafından alındı. Aile ile görüşmesine izin verilmeyecekti, ısrarlarımız sonucunda aile ile beş dakika görüşmeye izin verildi. Müvekkilim daha sonra Akhisar jandarma Karakoluna götürüldü. Hiçbir hukuki dayanak olmadan jandarma karakolunda tutuldu. Dün akşam Akhisar Jandarma Karakolu ile yaptığım görüşmede, müvekkilimin İzmir ya da Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilmek için Manisa il Jandarma Karakolu’na götürüleceği söylendi. Ancak gece saat 3 gibi müvekkilimin beni aramasıyla, Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiğini öğrendim.”
‘SURİYE’YE GÖNDERİLMEK İSTENİLİYOR’
Müvekkilinin Edirne’ye götürülerek, sınır dışı edilmek istenildiğine dikkati çeken Coşkun, “Suriye’deki savaş süreci devam ediyor. Suriye’ye gönderilmesi halinde insanlık dışı muamele, hatta ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşı karşıya kalma riski var. Müvekkilimin Suriye’ye gönderilmemesi için il göç idaresinin almış olduğu sınırdışı etme kararına itiraz edecektim. Ancak bugün müvekkilimin Edirne’ye gönderilmesi bizlerin yapacağı hukuki girişimlerin hızlıca engellemeye yönelik olduğunu ve sınır dışı edilmek istenildiğini düşünüyorum” diye belirtti.
NE YAPILACAK?
Bundan sonra yapacakları hakkında bilgi veren Coşkun, “Sınır dışı etme kararı ardından bir hafta içerisinde dava açılması gerekmektedir. Bundan sonraki süreçte, ÖHD İstanbul’daki arkadaşlarımızla müvekkilimin öncelikle sınır dışı edilme kararına itiraz edip, sınır dışı sürecini durdurmaya çalışacağız. İdari Gözlem Kararını aldık. Sulh Ceza Hakimliği’ne sınır dışı edilmesine karşı da başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.
Coşkun, müvekkilinin sınır dışı edilmesinin ölümle sonuçlanacak bir hak ihlaline neden olabileceğini belirterek, bütün kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***