Nijeryalı ünlü islam alimlerinden oluşan bir grup, cunta liderleriyle görüşmek üzere Niamey’e gitti. Heyetin başkanı Şeyh Abdullahi Bala Lau, cunta liderlerinin diyaloğa açık olduğunu söyledi
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), bir tarafta darbenin yapıldığı Nijer’e askeri müdahale olasılığını gözden geçirirken, diğer taraftan cunta liderleriyle diyalog yollarını araştırıyor.
ECOWAS Parlamenterler Asamblesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u 26 Temmuz’da gözaltına alan ve meşru hükümeti dağıtan cunta liderleriyle görüşmek üzere bu ülkeye bir parlamento heyeti gönderilmesinin planlandığını açıkladı.
ECOWAS Parlamenterler Asamblesi’nin bir sözcüsü, bu konuda kesin bir karar alınmadığını, ancak ECOWAS dönem başkanı Nijerya’nın Devlet Başkanı Bola Tinubu ile Nijer’e gidilmesi iznini görüşmek üzere bir komite oluşturulduğunu söyledi.
Nijeryalı din alimleri cunta liderleriyle görüştü
Bu arada Nijeryalı ünlü islam alimlerinden oluşan bir grup, cunta liderleriyle görüşmek üzere Niamey’e gitti.
Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu’dan izin alarak Niamey’e giden heyetin cunta lideriyle görüşmesi bir kaç saat sürdü.
Görüşme sonrası açıklama yapan dini alimlerden oluşan heyetin başkanı Şeyh Abdullahi Bala Lau, cunta liderlerinin diyaloğa açık olduğunu söyledi.
Abdullahi Bala Lau, sorunun diplomasi ve barış yoluyla çözülmesi konusunda cunta liderlerinin “kapılarının açık olduğu” görüşünü dile getirdi.
Cunta liderinin Nijer ve Nijerya arasındaki dostluk ve kadeşlik ilişkilerine değindiğini belirten Abdullahi Bala Lau, Omar Tchiani’nin sorunun dostane bir şekilde çözülmesi yolunda arzusunu dile getirdiğini sözlerine ekledi.
Nijer’deki askeri cunta liderleri şu ana kadar ECOWAS liderleri ile ABD’nin arabuluculuk girişimlerine olumlu yanıt vermemişti.
ECOWAS genelkurmay başkanlarının toplantısı süresiz ertelenmişti
Nijerya’nın başkenti Abuja’da perşembe günü bir araya gelen Batı Afrika ülkelerinin liderleri, darbe sonrası Nijer’de demokrasiyi yeniden tesis etmek üzere en kısa zamanda bir ‘ihtiyat gücü’ konuşlandırılması konusunda uzlaşmıştı.
ECOWAS üyesi devletlerin genelkurmay başkanlarının cumartesi günü Gana’nın başkenti Accra’da toplanması öngörülmüştü.
Ancak daha sonra bu toplantının “teknik nedenlerle” süresiz olarak askıya alındığı açıklanmıştı.
Afrika’nın batısındaki krizlere müdahale için kurulan ve merkezi Nijerya’nın başkenti Abuja’da bulunan ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin (ESF), Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesisi için nasıl sahaya ineceği konusunun dünkü toplantıda ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılması bekleniyordu.
Konuşlanmaya hazır, toplanmış bir askeri gücü bulunmayan ECOWAS, bölgesel gelişmelere göre üye ülkelerden 2 bin 750 kişilik görev kuvveti oluşturabiliyor.
ECOWAS’ın Nijer’e düzenleyeceği olası bir askeri operasyona, yönetimde cunta hükümetlerinin olduğu Gine, Mali ve Burkina Faso haricinde tüm üye ülkeler destek veriyor.
Nijer ile 1600 kilometrelik uzun bir sınır hattı paylaşan ve gelişmiş askeri teçhizata sahip Nijerya’nın bu operasyonda kilit rol oynayacağı tahmin ediliyor.
ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ise ortak karar alınması ya da Afrika Birliği’nce görevlendirilmesi gerekiyor.
ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetlerini hazırlama ve konuşlandırma talimatı, Nijer’e kesin bir askeri müdahale anlamına gelmiyor.
Nijer’de cuntayla yürütülen ara buluculuk çabaları sonuçsuz kalırsa askeri müdahale “son çare” olarak değerlendiriliyor.
Nijer’deki darbe
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.
Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “sırdaşı” olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.
Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***