MERSİN – Mersin’in dezavantajlı mahallelerinde çeşitli etkinliklerle atölyeler kurup çocuklarla buluşan üniversiteli gençler, amaçlarının çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliğini aktarmak olduğunu söyledi.
Üniversiteli Feminist Kolektif ve Halkevleri’nin, Mersin’de yoksul mahallelerinde Temmuz ayı başında başlattığı yaz atölyeleri sona ererken, farklı ilçelerde atölyelere devam edilecek. Kenttin dezavantajlı mahallelerinde kurulan atölyelerde, yaz okullarından uzak kalan çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk ve hayvan hakları, satranç, yoga gibi kurslar veriliyor.
3 hafta boyunca Toroslar ilçesine bağlı Demirtaş Mahallesinde atölye kuran Mersin Halkevleri’nden Elmas Kara ve Üniversiteli Feminist Kolektif’ten gönüllü Yağmur Koçak, yaptıkları çalışmayı anlattı.
YOKSUL MAHALLELER
Yaz buluşmaları atölyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk ve hayvan hakları, evrim, satranç gibi atölyelerin olduğunu belirten Mersin Halkevleri’nden Elmas Kara, bu dersleri vermelerinin sebebi; iktidarın gerici politikalarıyla beraber eğitiminin niteliksizleştiğini ve buna karşı çocukların laik, bilimsel eğitim almaları için bu derslerden başladıklarını söyledi.
Atölyeler açtıkları mahallelerin genellikle yoksul ve dezavantajlı grupların olduğunu belirten Kara, “Demirtaş Mahallesi’nde Kürt, Arap Alevi, Suriyeli mülteciler ve Hatay depreminden Mersin’e göç eden depremzedeler var. Bu çocuklar ücretli yaz kamplarını ödeyecek durumda değiller. Ayrıca bu mahallede uyuşturucu kullanım oranı 8-9 yaşlarındaki çocuklara kadar düşmüş durumda. Suriyeli mülteci çocuklarla yaptığımız etkinliklerde fark ettik ki; çocuklar kendi akranlarıyla sosyalleşmede ciddi sorunlar yaşıyor, burada birbirleriyle iletişim kurmaları için ayrıca çaba gösteriliyor. 3 haftalık süreç çok verimli geçti, bu bizim açımızdan en büyük kazanımlardan biridir” dedi.
‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ’
Üniversiteli Feminist Kolektif’ten gönüllü Yağmur Koçak ise, amaçlarının üniversitelerde öğrendikleri bilgileri bu dezavantajlı gruplarda olan çocuklara aktarmak olduğunu dile getirdi. Koçak, “Kadın erkek eşitliğinin karşısında bugün kız erkek ayrı okullar açılması tartışılıyor. Buna karşı biz toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri geliştirip çocuklara aktardık. Çocuklar bu süreçle birlikte daha çok bilinçlenip farklı gözle bakmayı ve kendi yeteneğini keşfetmeyi öğreniyor. Satranç ve yoga gibi derslerle de çocukları tablet ve telefonlardan uzaklaştırmayı hedefledik. Aileler tarafından güzel geri dönüşler alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***