Alman Parlamentosu’nda muhalefette yer alan Sol Parti‘den milletvekili Gökay Akbulut’un 3 Ağustos tarihinde, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra gözaltına alındığı öğrenildi. Olayın Antalya Havalimanı‘nda meydana geldiği, Akbulut‘un birkaç saat sonra serbest bırakıldığı belirtildi. Konunun Alman basınına yansıması sonrasında yaşananları doğrulayan Alman Dışişleri Bakanlığı, Alman milletvekilinin gözaltına alınmasının ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Antalya Başkonsoloslukları’nın devreye girdiğini ve serbest bırakılması için Ankara’da Adalet Bakanlığı nezninde girişimlerde bulunduklarını açıkladı.
Gözaltına alınmasının ardından önce karakola götürülen, sağlık kontrolünün ardından savcılığa çıkarılan Akbulut’un aynı gün gece saat 23 sularında serbest bırakıldığı kaydedildi. Bakanlık kaynakları, Akbulut hakkında “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğunu, ancak Alman ve Türk yetkililerin istişareleri sonrasında kararın kaldırıldığını da bildirdi.
Olayla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Gökay Akbulut, Alman Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür ederken, “Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’nın hakkımda yakalama kararı olduğunu Türkiye’de havaalanındayken öğrendim. Herhangi bir ifade vermeme gerek kalmadan dosya birkaç saat içinde silindi. Dışişleri Bakanlığı’na hızlı girişimleri için teşekkür ediyorum! Bu olay, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olmadığını bir kez daha gösterdi. Ama merak etmeyin, tutuklama kararı gözümü korkutmayacak” dedi.
Bunun ardından gene X adlı sosyal medya sayfası üzeinden bir ikinci açıklama yapan Sol Partili milletvekili, 2019 yılında sosyal medya hesabı üzerinden yazdıkları nedeniyle gözaltına alındığını, gözaltı sonrası Kayseri’de akrabalarını kısaca ziyaret ettikten sonra, Türkiye’den ayrıldığını ve önümüzdeki Ekim ayında Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu ile birlikte tekrardan Türkiye’ye gideceğini ve “o seyahatta da ağzını kapatmayacağını” kaydetti.
Akbulut PKK yasağının kaldırılmasını istemişti
Gökay Akbulut, Sol Parti’nin Mannheim seçim bölgesi milletvekili olarak 2017 yılından bu yana iki dönemdir Alman Meclisi’nde yer alıyor. Partisi kapsamında göçmen haklarıyla ilgili çalışmalarıyla bilinen Akbulut, geçen Mayıs 2022’de terör örgütü PKK’nın Almanya’da faaliyet yasağının kaldırılması yönünde mecliste önerge vermişti. Milletvekili, örgütün Almanya’da suç işlemediğini ve dolayısıyla iç güvenlik için bir tehdit oluşturmadığını savunarak yasağın dayanağının kalmadığını öne sürmüştü.
PKK, 26 Kasım 1993 tarihinden beri Almanya’da terör örgütleri listesinde yer alıyor ve tüm faaliyetleri yasaklanmış durumda. 1993 yılında Almanya’nın çeşitli kentlerinde PKK yandaşlarının Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerine, Türkler’e ait seyahat bürolarına, dernek ve camilere saldırması sonrasında, Federal Anayasa Mahkemesi “Almanya’nın iç güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye sokmakla” suçlayarak, örgütü yasaklama kararı almıştı. Geçen yıl mayıs ayında bir durum değerlendirmesi yapan Alman hükümeti, PKK’nın yasağın kaldırılmasıyla ilgili başvuruya olumsuz yanıt verdi ve “yabancı aşırılıkçı ve terörist örgüt” olarak sınıflandırılmasında bir değişiklik yapmak için herhangi bir neden görmediğini kaydetti.