– Irak’ta sivil bir hastaneyi hedef aldığı ve sekiz kişinin ölümüne 20’den fazla kişinin yaralanmasına yol açtığı iddia edilen Türk hava saldırıları, ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne taşındı. 17 Ağustos 2021’de Şengal’in Sikêniyê köyündeki sağlık ocağına düzenlenen hava saldırısından kurtulan dört tanığın yaptığı başvuru, medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin 6. maddesiyle güvence altına alınan yaşam haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı.
Başvuru, insan hakları kuruluşu ‘Accountability Unit’ ve İngiltere’deki insan hakları avukatları tarafından desteklenen Almanya merkezli bir Yezidi Sivil Toplum Kuruluşu olan Adalet İçin Kadınlar (Women for Justice) tarafından dört Yezidi adına sunuldu.
Türkiye o dönemde düzenlediği hava saldırılarını, Ezidilerin IŞİD’e karşı kurduğu öz savunma gücü olan Şengal Direniş Birlikleri’ni (YBŞ), PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kontrol altına alma girişimi olarak nitelendirmişti.
‘2017’DEN BERİ YAKLAŞIK 80 EZİDİ TÜRKİYE’NİN SALDIRILARINDA ÖLDÜ’
BM’ye yapılan başvuruda ise vurulduğu belirtilen sağlık ocağının YBŞ’ye ait bir kontrol noktasının yakınında bulunduğu ancak sivil bir alanda inşa edilen tesisi hiçbir silahlı birliğin doğrudan korumadığı belirtiliyor. İddia sahipleri, öldürülen sekiz kişinin tamamının hastane personeli olduğunu söylüyor.
Başvuruda, 2017’den bu yana yaklaşık 80 Ezidi’nin, Türkiye’nin Irak’taki PKK hedeflerine yönelik hava saldırılarında “tali hasar” kurbanı olduğu iddia edildi. Saldırıda, ölenlerden birinin yakını olan diğer tanık ise olay yerinde PKK üyesi olmadığını dile getirdi.
’30 DAKİKA İÇİNDE ART ARDA ÜÇ HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ’
Hesap Verebilirlik Birimi Direktörü Aarif Abraham başvuruyla ilgili, “Bu dava, Ezidilerin temel haklarının Türkiye tarafından açıkça ihlal edilmesini içeren kritik öneme sahip ve sembolik bir davadır” ifadelerini kullandı. Abraham, “Sivil bir hastaneyi 30 dakika içinde art arda üç hava saldırısıyla hedef alarak sekiz sivilin ölümüne ve 20’den fazla kişinin ağır yaralanmasına yol açmanın hiçbir yasal mazereti olamaz” dedi.
“Türkiye teröristleri hedef alma bahanesiyle kendi toprakları dışındaki sivilleri hedef alma konusunda uzun süredir cezasızlıktan ve uluslararası toplumun sessizliğinden faydalanmaktadır” diyen Direktör, “BM İnsan Hakları Konseyi’nin Türkiye’yi saldırılarından sorumlu tutma ve mağdurlara anlamlı bir tazminat sağlayabilecek tek organ olduğunu” söyledi.
‘TÜRKİYE’NİN HAVA SALDIRILARI GÜVENLİK RİSKİ’
Adalet için Kadınlar’ın İcra Kurulu Başkanı Dr. Leyla Ferman ise “Şengal’de IŞİD’e karşı kazanılan zaferin ardından, Türkiye’nin hava saldırıları en büyük güvenlik riskini oluşturuyor” dedi. Ezidilerin Türkiye’nin bir hastaneyi vurmasından dolayı şoke olduklarını belirten Ferman, “Bu vakanın, Ezidilerin güvenliğinin BM’nin kaygılarından biri olduğunu göstermek için bir şans olduğunu” söyledi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***