– NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya’da 11-12 Temmuz’da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi öncesi başkent Vilnius’ta basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin İsveç’in NATO üyeliği süreci ile ilgili sorularını yanıtlayan Stoltenberg’e Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğini Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine bağlaması soruldu. Stoltenberg yanıtında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini ancak kendisine göre İsveç’in 31 üyeli ittifaka katılmak için gerekli koşulları zaten karşıladığını söyledi. Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, “Vilnius’ta İsveç konusunda olumlu bir karar almak hâlâ mümkün” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin düzenleneceği Vilnius’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında İsveç’in NATO’ya üyelik süreciyle ilgili, “Zirvede (NATO) Türkiye’ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım. İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, üçlü mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın.Biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç’in de önünü açalım” ifadelerini kullanmıştı.
Başkent Vilnius’ta Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg yarın düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’ndeki gündem maddelerini açıkladı. Stoltenberg, “Yarın müttefikler Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden yolunu ele alacaklar. Ukrayna’yı desteklemeye devam etmek ve kendi kuvvetlerimizi güçlendirmek için savunmaya daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Müttefikler daha iddialı bir savunma yatırımı taahhüdü belirleyecekler” dedi.
“ZELENSKİ, KONSEY TOPLANTISINDA BİZE KATILACAK”
Stoltenberg, NATO-Ukrayna Konseyi’nin açılış toplantısına Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de katılacağını belirterek, “Siyasi ilişkilerimizi de geliştireceğiz. Başkan Zelenski yeni NATO-Ukrayna Konseyi’nin açılış toplantısı için bize katılacak. Tüm alanlarda yüksek hazırlık ve büyük yetenekler konusunda üç yeni bölgesel plan ekleyeceğiz. Bu, Litvanya’nın her karışını ve müttefik topraklarının her karışını savunacağımıza dair net bir mesaj göndermektedir. Ukrayna ile ilgili kararlar da alacağız. Sovyet döneminden NATO teçhizat ve standartlarına geçişi sağlayarak Ukrayna kuvvetlerini müttefiklerle tamamen birlikte çalışabilir hale getirecek paketi açıklayacağız” ifadelerini kullandı.
FİNLANDİYA’NIN MÜTTEFİK OLARAK İLK ZİRVESİ
Stoltenberg, son olarak Vilnius Zirvesi’nin Finlandiya’nın müttefik olarak katılacağı ilk zirve olacağına dikkat çekerek, “Bu Finlandiya’nın bir müttefik olarak ilk zirvesi olacak. İsveç’in mümkün olan en kısa sürede katılmasını bekliyoruz. Bu sürecin bir sonraki adımı olarak bugün ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ulf Kristersson ile bir araya geleceğim” dedi. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan: Türkiye’nin AB’de önünü açın, biz de İsveç’in önünü açalım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü
Stoltenberg’den zirve öncesi açıklama: İsveç ile Türkiye’nin pozisyonlarında hala farklılıklar var
NATO krizinde son viraj: İsveç olumlu karar bekliyor, Fidan ‘daha fazla somut adım’ diyor
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***