Artı Gerçek – Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü tarafından mahkeme kararıyla Üniversite Yönetim Kurulu üyeliğine iade edilmesine rağmen hakkında görevden uzaklaştırma kararı verilen Prof. Dr. Taner Bilgiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversiteye rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci hakkında suç duyurusunda bulundu.
Bilgiç tarafından yapılan suç duyurusunun nedenleri arasında “Haksız yere Bilgiç’in ÜYK üyeliğinden alınması”, “İdare mahkemesi görevden alma kararını iptal etmesine rağmen Prof. Dr. Bilgiç’in Naci İnci tarafından ÜYK toplantılarına davet edilmeyerek görevini kötüye kullanması” yer aldı.
BirGün’den Umut Serdaroğlu’nun haberine göre, suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
“Prof. Dr. Naci İnci, Prof. Dr. Taner Bilgiç’e yüklenen kamu görevini yapmasına engel olduğu gibi, kendisine, üniversiteye ve birçok kişinin mağdur olmasına sebep olacak şekilde mahkeme kararlarına yerine getirmeyerek görevini kötüye kullandı. Bu konuda bilgi isteyen ve toplantı tutanaklarının kendisine gönderilmesini talep eden Prof. Dr. Taner Bilgiç’ i 2 yıl önce toplantı usulüne itiraz ettiği ve oy kullanmadığı gerekçesiyle görevden uzaklaştırdı. Bu karara karşı iptal davası açıldı ve 21 Şubat 2023 tarihinde Prof. Dr. Naci İnci hakkında görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.”
‘MUHALİF SES İSTEMİYOR’
Suç duyurusu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Bilgiç’in avukatı Acun Papakçı şunları söyledi:
“Prof. Dr. Naci İnci Üniversite Senatosu ile Üniversite Yönetim Kurulunda kendi uygulamalarına karşı olabilecek bir muhalif ses istemiyor. Aksine tek sesli bir koro ile Boğaziçi Üniversitesini yönetmek istiyor. Bu hafta katıldığı bir televizyon programında özetle ‘Belediye Başkanını Belediye işçileri seçmiyorsa rektörü de öğretim görevlileri seçmemelidir’ şeklinde akıl yürüterek, Anayasa ile bağımsızlığı güvence altına alınmış akademinin belediye ile farkını bile anlayamadığını ortaya koymaktan çekinmiyor. Bilim ile siyaseti harmanlayan Prof. Dr. Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi’ni de Boğaziçi Belediyesi anlayışı ile yönetmek istiyor.”
NE OLMUŞTU?
Üniversitenin işleyişine dair birçok önemli kararın alınmasından sorumlu Üniversite Yönetim Kurulu, rektör, dekanlar ve Senato tarafından gönderilen temsilcilerden oluşuyor. Prof. Dr. Bilgiç, ÜYK üyeliğine Senato tarafından dört yıllığına seçilmişti.
Üniversitenin atanmış yönetiminin üniversite dışından idareci pozisyonlarına getirdiği üyeler sayesinde oy çokluğunu sağladığı Senato, 11 Mayıs 2022 tarihindeki toplantısında Prof. Dr. Bilgiç’in üyeliğini görev süresinin dolmasına yaklaşık iki buçuk yıl olmasına rağmen sonlandırmıştı.
Üyeliğin sonlandırılmasına ilişkin yapılan başvuruyu inceleyen İstanbul 13’üncü İdare Mahkemesi “Dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” kararını vermişti. Her ne kadar üniversite yönetimi karara itiraz etse de mahkeme bu itirazı geçerli bulmamış ve Prof. Dr. Bilgiç görevine iade edilmişti.
Prof. Dr. Bilgiç hakkında bu kez de üç ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı verilmişti. Uzaklaştırma kararına gerekçe olarak ise yaklaşık 15 ay önceki ÜYK toplantıları ile ilgili yeni açılan bir soruşturma gösterilmişti. Böylece öğretim üyesinin ÜYK toplantılarına katılması yeniden engellenmiş olmuştu.
Kampüse girişi engellendiği için diploma törenlerine katılamayan Prof. Dr. Bilgiç’in öğrencileri ile görüşemediği ve kurumsal e-posta adresini kullanamadığı öğrenilmişti. (HABER MERKEZİ)
Boğaziçi Üniversitesi mahkeme kararını tanımıyor: Prof. Dr. Taner Bilgiç üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı
Boğaziçi’ne girişleri engellenmişti: Emekli akademisyenlerden toplu dava
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***