İZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi ile metro ve tramvay işçilerinin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında 27 Temmuz’da yapılan son görüşmede de anlaşma sağlanamadı. Zam teklifi, beklentilerinin altında kalan sendika ve işçiler 31 Temmuz Pazartesi sabahı metro ve tramvayda grev kararı aldı.
GREV HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI
Grev pankartlarını ve önlüklerini hazırlandı, grev sözcüleri ve gözcüleri belirlendi. Planlamaya göre, işçiler 3 merkezde grev noktaları oluşturarak destek için gelenleri karşılayacak ve İzmirlilere neden greve çıkacaklarını anlatacak.
Grevin son hazırlıklarının sürdüğü sendika binasında Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, işyeri temsilcileri Halil İbrahim Talmaç ve Ramazan Altuntaş ile taleplerini konuştuk.
‘METRO EMEKÇİSİNİN TAMAMI ASGARİ ÜCRETLİ’
Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hamdullah Giral, son duruma ilişkin şu bilgileri verdi:
“Son toplantıda da teklif taleplerimizi karşılamıyordu, anlaşamadan ayrıldık. Kendilerine, ’31 Temmuz sabah saat 5.00’e kadar kapımız açık. Elimizi uzatarak bekliyor olacağız. Herhangi bir teklifle gelirseniz değerlendiririz’ dedik. Metro emekçisinin tamamı asgari ücretli. Taleplerimiz evlerimizi geçindirebileceğimiz ücretlerdir. Çocuklarımızın karnını doyurabileceği ücretler. Metro emekçisinin yüzü gülsün istiyoruz.”
‘BİZİ ENFLASYONA EZDİRMEYİN’
Enflasyona ve art arda gelen zamlara dikkat çeken Giral “Enflasyon her geçen gün artıyor. Geçen dönem yaptığımız sözleşme, Türkiye’nin en güzel sözleşmesiydi. 625 emekçi şu anda asgari ücretli. Yetişmek mümkün değil. Talebimiz şu; enflasyonun arkasından koşmaktan yorulduk. Refah paylarımızı yükseltin, bizi enflasyona ezdirmeyin. Genel müdür maaşını bize verin demedik” diye konuştu.
‘EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ İŞÇİLER YAŞIYOR’
İzmirlileri mağdur etmek istemediklerini dile getiren Giral, şunları söyledi: “Amacımız kimseyle kavga dövüş değil. Haklı taleplerimizi dile getirmek zorundayız. Bunları dile getirirken anayasal hakkımız olan grev hakkımızı kullanacağız. En son çare olarak grev hakkını kullanmaya mecbur bıraktılar. İzmir halkını mağdur etmek istemiyoruz. Her iki tarafta da mağduriyet olacak ancak büyük mağduriyeti işçiler yaşayacak. Maaş alamayacaklar, sigorta primleri yatmayacak. Bu emeklilik, izin hak edişleri ve sosyal farklarını etkileyecek. Her zaman söylüyoruz taleplerimize yakın tekliflerle gelirlerse toplu sözleşmeyi masada imzalayarak taçlandırırız.”
İZMİRLİLERE ÇAĞRI
İzmirlilere çağrıda bulunan Giral, şöyle dedi: “İzmir’in çocukları olan metro emekçisine sahip çıksınlar. Arkadaşlarımız karınlarını doyuramıyor. Bizi haksız yere eleştirmesinler. İşveren tarafının yanlış bilgilendirmelerine kulak asmasınlar. Basın yoluyla bilgileri bizden istesinler. Hangi noktaya geldiğimizi anlatırız.”
‘YÜZDE KIRKI TAŞIYORUZ’
Metro ve tramvayın yükünün belediye otobüsleri ile (ESHOT) karşılanamayacağını da ekleyen Giral “Şehir trafiğinin durumu. belli. Lastik tekerlekli araçları ulaşım için devreye soktuğunuzda bunu kimse kaldıramaz. İzmir’de raylı taşımacılığın yüzde 40’ına yakınını 625 kişi ile taşıyoruz. 5 bin kişinin yapacağı işi 625 kişi yapıyoruz” uyarısında bulundu.
‘MAAŞLARIMIZ ENFLASYONLA ERİMESİN’
İstasyon operatörü olarak 9 yıldır çalışan Halil İbrahim Talmaç da, son enflasyon ve zamlardan sonra maaşlarının asgari ücretin altında kaldığını belirtti.
Talmaç “Eski sistemde 15 grupluk bir skalamız var, en altından en üstüne kadar asgari ücretin altında kaldı. Tüm sistem asgari ücretli. Sözleşme sürecinde işverenden talebimiz enflasyon karşısında maaşlarımızın erimeyeceği şekilde bir toplu sözleşmedir. Ne rakam alırsak alalım sürekli asgari ücret seviyesine geliyoruz. Maaşlarımızın enflasyon ile erimemesini sağlayacak bir toplu sözleşme talep ediyoruz” diye konuştu.
‘YÜKSEK MAAŞ İDDİASI YALAN’
Yüksek maaş iddialarını da yalanlayan Talmaç, şu bilgileri verdi: “Biz 30- 40 bin TL almıyoruz. Bu rakamlara çalıştığımızı iddia ediyorlar. Her sözleşmede asgari ücret bandında gidip geliyoruz. Dört sözleşme gördüm her sözleşme sonunda asgari ücret bandına iniyoruz. Maaşlarımız enflasyon karşısında korunmuyor. 6 aylık süreçte enflasyon yüzde 12 olmasına rağmen asgari ücrete yüzde 34 zam geldi. Nasıl bir zam oranı uygularsak uygulayalım asgari ücretin altında kalıyoruz. Yüzde 15’lik bir erime oluyor.”
‘İNSANİ BİR ŞEKİLDE YAŞAMAK İSTİYORUZ’
11 yıldır elektronik teknisyeni olarak çalışan Ramazan Altuntaş ise durumlarını şöyle anlattı:
“Sendika olarak bizim işverenden beklentimiz kasasını boşaltması değil, yaşamak için normal olan kazancımızı istiyoruz. Maaşımız asgari ücret seviyesinde. Şubat ayında 650 çalışanın 350-400’ü asgari ücret seviyesinde kaldı.
Temmuz ayında gelen zamla tüm çalışanlar asgari ücret seviyesinde çalışıyor. Toplamda 11 bin TL’ye yakın bir rakam net olarak. Bu rakamların yaşanabilir bir seviyeye çekilmesini, enflasyon karşısında ezilmemesini istiyoruz. Esas amacımız bu. İşverenden ekstra bir şey istemiyoruz. İnsani bir şekilde yaşamak istiyoruz. Çünkü evimize gittiğimiz zaman çocuklarımızın aç yatması bizlere dokunuyor.”
TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDE NELER OLDU?
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro’da 10’uncu dönem toplu iş sözleşmesi süreci 27 Şubat’ta başladı. Masada işvereni temsilen yer alan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) ile işçileri temsil eden alan Türk-İş’e bağlı Demiryol İş Sendikası anlaşma sağlayamadı. Taraflar 77 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağının 11’inde uzlaşamadı. İş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde anlaşma sağlanamadı. İşçiler 31 Temmuz’da greve çıkma kararı aldı.
İŞÇİLERİN TALEPLERİ NE?
Sendika ve işçilerin ana talebi; ücretlerin diğer belediye işçileri ile eşitlenmesi. Kök ücretlerde artışın yanı sıra, sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam talep ediliyor. İkramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi talepler de yer aldı.
GÜNDE 500 BİN KİŞİYE HİZMET VERİYORLAR
Fahrettin Altay ile Bornova Evka-3 arasındaki 20 kilometrelik hatta hizmet veren İzmir Metro, 17 istasyondan oluşuyor. Karşıyaka Tramvayı olarak anılan 8,8 kilometrelik Ataşehir-Alaybey hattı 14 durak. 12,6 kilometrelik uzunluğundaki Konak Tramvayı olarak bilinen Halkapınar-Fahrettin Altay hattı ise 19 duraktan oluşuyor. Her iki hat günde 500 binden fazla İzmirliye hizmet veriyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***