– ABD Başkanı Joe Biden, Kaliforniya’da düzenlenen bir kampanya resepsiyonunda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e “diktatör” dedi. Biden’ın açıklaması ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın iki süper güç arasındaki gerilimi düşürmek için Pekin’de Çin lideri Şi ile görüşmesinden bir gün sonra geldi.
Şi’nin Şubat’ta ABD hava sahasına giren Çin “casus balonunun” düşürülmesine verdiği tepkinin nedeninin “balonun orada olduğunu bilmemesinden” kaynaklandığını öne süren Biden “Şi Cinping’in, iki kapalı vagon casus teçhizatla dolu o balonu düşürdüğümde çok üzülmesinin nedeni, onun orada olduğunu bilmemesiydi. Ne olduğunu anlamadıkları zaman diktatörler için bu, büyük bir utanç kaynağıdır. Balonun oraya gitmemesi gerekiyordu. Rotasından sapmıştı” ifadelerini kullandı.
ÇİN İÇİN ENDİŞELENİN, ÇİN’LE İLGİLİ ENDİŞENLENMEYİN’
“En önemli nokta, şu anda yeniden bir ilişki kurmak istediği bir durumda olması” diye sözlerini sürdüren Biden Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çin ziyaretinde “iyi bir iş çıkardığını” ancak diğer yandan ilişkilerin iyi bir hal almasının zaman alacağını ifade etti. ABD Başkanı ayrıca Çin’in ciddi ekonomik sorunları olduğunu savunarak, “Çin için endişelenin ama Çin’le ilgili endişelenmeyin” yorumunu yaptı. Çin Devlet Başkanı’nın ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasındaki Quad ittifakından da rahatsız olduğunu dile getiren Biden, Şi’nin kendisini arayarak bunu yapmamalarını istediğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Çin’in hava durumunu izlediğini iddia ettiği balon, Şubat ayında ABD askeri uçakları tarafından imha edilmeden önce kıta üzerinde sürüklenmişti. Washington daha sonra bunun genişleyen bir Çin istihbarat toplama programının parçası olduğunu savunmuştu.
Blinken’in Pekin’e yaptığı ziyaret üst düzey bir ABD diplomatının Çin’e yaklaşık beş yıldır yaptığı ilk ziyaret olmuş, iki ülke arasındaki üst düzey iletişimi yeniden başlatmıştı. Balon olayından sonra ziyareti ertelenen Blinken her iki tarafın da daha fazla görüşmeye açık olduğunu belirtmiş, Çin lideri Şi de Pekin’deki görüşmelerde ikili ilişkilerde bir miktar ilerleme kaydedildiğini açıklamıştı.
İki ülke arasında ilişkiler Donald Trump dönemindeki ticaret savaşının ayrıca ABD’li yetkililerin Tayvan’a ziyaretleri ve “casus balonunun” düşürülmesinin ardından kötüleşmişti. (DIŞ HABERLER)
Blinken’dan Pekin’e mesaj: Rusya’ya teknoloji sağlayan şirketler konusunda uyanık olunmalı
Pekin’de kritik görüşme: Blinken, Şi ile biraraya geldi
Blinken Çin’de: 5 yıl sonra ilk üst düzey temasta öncelikli hedef rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek
‘Casus balon’ krizinden sonra ilk temas: ABD Dışişleri Bakanı Blinken Çin’e gidiyor
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***