– Yunanistan’da 21 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi siyasi partilerin seçim faaliyetleri sürüyor. İktidardaki Yeni Demokrasi partisinden Spiros Richard Hagabimana adlı Burundili eski polis de ülkenin ilk siyah milletvekili olmak için seçim kampanyası kapsamında başkent Atina’da kapı kapı dolaşıyor.
‘IRKÇILIKLA YALNIZCA SÖZLERLE MÜCADELE EDİLMEZ’
Hagabimana’nın başarısı, göçmenlerin nadiren resmi görevlerde bulunduğu, 10 yıldan daha kısa bir süre önce aşırı sağcı Altın Şafak partisinin üçüncü en popüler siyasi güç olduğu Yunanistan’da tarihi bir zafer olabilir. Şu anda üst düzey bir Göç Bakanlığı yetkilisi ve muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin adayı olan 54 yaşındaki Hagabimana, Reuters’e verdiği bir röportajda “Irkçılık hakkında bir fikrim var. Irkçılıkla yalnızca sözlerle mücadele edilemez. Irkçılıkla günlük eylemlerle mücadele edilir. Diğer kişi bilinmeyenden korktuğunda, onlara korktukları şeyle temasa geçmeleri için bir fırsat vermelisiniz” dedi.
Yoksulluğun vurduğu Perama kasabasını ve Atina’nın hemen batısındaki Salamina adasını içeren Hagabimana’nın faaliyet gösterdiği bölge, 2015 yılında Yunanistan’ın ekonomik krizinin zirvesindeyken Altın Şafak’ın kalesiydi. Altın Şafak daha sonra yasaklanmış ve liderleri 2020’de nefret suçlarından cezaevine gönderilmişti. Hagabimana için bu, Yunanistan’ın bir sayfayı çevirdiği anlamına geliyor.Röportajda da “Altın Şafak yöneticileri meclisteydi. Şimdi hapisteler. Ben Yunan halkına güveniyorum” ifadelerini kullandı.
Hagabimana’nın gündemi iş çevreleri odaklı ama aynı zamanda göçmenlere “kendisinden daha fazlasını da yapabilecekleri için” ilham vermeyi umuyor. Derisinin rengine odaklanılmaması gerektiğini söyleyen Hagabimana “Kendi tercihimle Yunanistan vatandaşı olmam benim için daha önemli” ifadesini kullanıyor.
HAGABİMANA’NIN YUNANİSTAN’A UZANAN ÖYKÜSÜ
Hagabimana’nın Burundi’den Yunanistan’a uzanan öyküsü oldukça çarpıcı. Sekiz yıl önce ülkesinde üst rütbeli bir polis iken hükümet karşıtı göstericilere ateş açmayı reddettiği için hapse atılan Hagabimana Yunanistan’a ilk olarak 1992’de Donanma Akademisi’nde eğitim almak için bir bursla geldi. 1996’da mezun olarak ülkesine döndü ancak Burundi’de askeri darbe olunca Yunanistan’a iltica etti. Hukuk eğitimi alan Hagabimana daha sonra merkez sağ parti Yeni Demokrasi’nin gençlik örgütüne katıldı.
2005’te Yunanistan vatandaşlığı aldı. Bu arada Burundi’de 12 yıl süren iç savaş sonlanmıştı ve Hagabimana da Birleşmiş Milletler’in barış çabalarına katkı sunmak için yeniden ülkesine döndü. 10 yıl sonra Burundi’de devlet başkanının üçüncü dönem iktidarına karşı hükümet karşıtı gösteriler başladı. O dönem ülkesinde üst düzey bir polis yetkilisi olan Hagabimana göstericilere ateş açılması emrini reddetti ve hapse atılarak işkence gördü. Cezaevindeyken Atina’daki bir avukat arkadaşı onun için uluslararası bir kampanya başlattı ve Yunan yetkililerin yardımları sonucunda 2016’da Atina’ya geri döndü.
SYRIZA’DAN DA KENYA DOĞUMLU ADAY PARLAMAENTOYA GİRMEK İÇİN YARIŞIYOR
Yunan toplumunun değişmeye başladığının bir işareti olarak, göçmenlere yardım eden bir sivil toplum kuruluşu olan ASANTE’nin Kenya doğumlu kurucusu Nikodimos-Maina Kinyua da Atina’da sol ittifak Syriza’nın adayı olarak yarışıyor. Ancak gözlemciler Kinyua’nın parlamentoya girme şansının daha az olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)
Yunanistan basınından seçim yorumu: Erdoğan yedi canlı çıktı
Politico: Türkiye’deki seçimler Yunanistan’ın başını ağrıtıyor
Yunanistan, Türkiye ile ‘iyileşmenin’ devam etmesini istiyor
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***