– Dünyaca ünlü sosyal medya uygulamaları Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’ya kullanıcı verilerini ABD’ye aktardığı gerekçesiyle rekor ceza verildi. Avrupa Birliği üyesi İrlanda’nın Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafından kesilen 1 milyar 300 milyon euroluk (yaklaşık 28 milyar Türk Lirası) cezanın yanında şirkete, kullanıcı verilerini ABD’ye aktarmayı durdurması için beş ay süre verildi.
DPC’nin bugün açıkladığı ceza ile Lüksemburg’un 2021’de ABD merkezli perakende devi Amazon’a kestiği 746 milyon euroluk ‘veri gizliliği ihlali’ cezası aşılmış oldu.
Konuya ilişkin Meta’dan yapılan açıklamada, “Haksız ve gereksiz para cezası da dahil olmak üzere karara itiraz edileceği ve mahkemeler aracılığıyla kararın durdurulmasının isteneceği” belirtildi.
2020’DE VERİ AKIŞINI DÜZENLEYEN ANLAŞMA İPTAL EDİLMİŞTİ
Facebook’un verilerini nerede sakladığı konusunda uzun süredir devam eden savaş, on yıl önce Avusturyalı veri gizliliği savunucusu Max Schrems’in ABD riskine karşı yasal itirazda bulunmasının ardından başladı. 2020’de AB üst mahkemesi, AB ile ABD arasında imzalanan ve transatlantik veri akışlarını düzenleyen anlaşmayı, vatandaşların verilerinin ABD sunucularına ulaştıktan sonra güvende olmayacağı korkusuyla iptal etmişti.
YENİ ANLAŞMANIN TEMMUZA KADAR HAZIR OLMASI BEKLENİYORDU
Meta ise geçen ay, AB vatandaşlarının kişisel verilerinin ABD’ye güvenli bir şekilde aktarılmasını kolaylaştıran yeni bir anlaşmanın, aktarımları askıya almak zorunda kalmadan önce tam olarak uygulanmasını beklediğini açıklamıştı. Yetkililer, mart 2022’de AB ve ABD hükümeti tarafından kabul edilen yeni veri koruma çerçevesinin bu yılın temmuz ayına kadar hazır olabileceğini söylemişti. Meta ise veri akışını durdurmanın Avrupa’da Facebook’un kullanılamaz duruma gelmesine yol açacağını öne sürmüştü.(DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***