Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) geçen yıl sonu yaşanan ‘Katar skandalı’nın ardından birlik kurumlarında yolsuzlukla mücadelede önlemlerin artırılması için bir yasal mevzuat hazırladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) geçen yıl sonu yaşanan ‘Katar skandalı’nın ardından birlik kurumlarında yolsuzlukla mücadelede önlemlerin artırılması için bir yasal mevzuat hazırladı.
AB Komisyonu, AB kurumları genelinde rüşvet suçlarının tanımlarını ve bunlara verilecek cezaları uyumlu hale getirerek, yolsuzluğa bulaşmış yabancılara yaptırımlar getirecek yasa tasarısının ana hatlarını kamuoyuna açıkladı.
Tasarıya göre tüm AB ülkeleri rüşvetin dışında zimmete para geçirme, görevi kötüye kullanma ve yasadışı zenginleşmeyi içerecek şekilde yolsuzlukla ilgili suçlarının tanımlarını uyumlu hale getirmek için ceza kanunlarında gerekli uyarlamaları yapmak zorunda kalacak.
AB Komisyonu, yasal tanımların ve ilgili hapis koşullarının standartlaştırılmasının sınır ötesi soruşturmalara da yardımcı olacağı görüşünde.
Tasarının ana hatlarını basına tanıtan AB Komisyonu’nun Demokratik Değerlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, “İnsanların demokrasiye olan güvenini azaltan iki büyük faktör var, bunlardan ilki gücün kötüye kullanılması, ikincisi ise yolsuzluk. AB’de bu konuda kimse dokunulmazlığa sahip değil. Biz konuda artık harekete geçmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
AB yetkilileri, ortak ağırlaştırıcı koşulların, üye ülkelerdeki yetkililer ve kolluk kuvvetleri arasındaki yolsuzluk vakalarının yanı sıra yabancı bir güç adına hareket etmeyi planlayanları da kapsamasını istiyor.
AB’de alınacak önleyici tedbirler, kamu sektöründeki varlıkların ve çıkar çatışmalarının yanı sıra özel sektörle temasların şeffaf bir şekilde rapor edilmesini ve bunların denetlenmesi için etkili kurallar oluşturulmasını öngörüyor.
Tasarıya göre AB dışında, yolsuzluğa bulaştığı düşünülen yabancılar için yaptırım öngörülen özel bir kara liste oluşturulacak.
AB vatandaşları, Birlik kurumlarına güvenmiyor
AB’nin anket kuruluşu Eurobarometer tarafından geçen yıl düzenlenen bir araştırma, AB genelinde vatandaşların yüzde 68’inin yolsuzluğun birlik içinde yaygın olduğu inancında olduğunu ortaya koymuştu.
Bu ankete göre AB vatandaşlarının sadece üçte biri yolsuzlukla mücadele yapılan çabalarının samimiyetine güveniyor.
AB Komisyonu’nun önerdiği yasal mevzuat AB’nin 27 üyesi ve AP tarafından onaylanması halinde yürürlüğe girecek.
Katar skandalı nedir?
Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın AP’nin kararlarını etkilemek amacıyla parlamentoda stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para ve maddi değeri yüksek hediyeler verdiği yolundaki suçlamalar AB’de büyük yankı uyandırırken, Belçika yargısı soruşturma başlatmıştı.
AP’nin 14 başkan yardımcısından biri olan Kaili ile eski İtalyan milletvekili ve İtalyan Articulo Uno Partisi Üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini gözaltına alınmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***