Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ- OĞULCAN ÖZGENÇ
ANKARA – 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından eğitim konusunda verilen kararlar yaklaşan seçim konusunda da öğrencileri zora soktu. YÖK, 9 Şubat’ta üniversitelerin ikinci bir duyuruya kadar bahar döneminin ertelendiğini duyurdu. 11 Şubat’ta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini, KYK yurtlarının da depremzedelerin kullanımına açılacağını söyledi. İkametgah değişikliği için 2 Nisan’a kadar süre verilirken, 3 Nisan’da YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde uzaktan öğretimle birlikte isteyen öğrencilere sınıflarda yüz yüze eğitim verileceğini açıkladı. Ancak bu süreçte yaşanan belirsizlik sebebiyle birçok öğrencinin oy kullanması zorlaşmış durumda. Özellikle yaşanan depremin ardından memleketine dönen öğrenciler, belirsizlikten dolayı ikametgah işlemlerini yapamadı. Seçimlerde oy kullanmak istediğini söyleyen öğrencilerin önünde en büyük engellerden biri de maddi durum.
‘HERKESİN BU MASRAFI KARŞILAMASI MÜMKÜN DEĞİL’
Aslen Antepli olan Seher, İstanbul’da bir üniversitede öğrenci. İkameti İstanbul’da olan ve orada oy kullanmayı planlayan Seher, Maraş merkezli depremlerin ardından yurtların boşaltılmasıyla Antep’e gitti. İkametgahını Antep’e alan Seher, okulların ve yurtların yeniden açılmasıyla birlikte İstanbul’a döndü. Bir süre depremzede olarak yurtta kalan ve sonra tekrardan kendi yurduna yerleşen Seher, bütün öğrencilerin geri dönmediği gerekçesiyle öğrencilerin farklı yurtlara gönderildiğini aktardı. Bu sebepten dolayı, ikameti yurtlarda olan öğrencilerin şu an kendi adreslerinde kalamadığını ifade eden Seher, “Çoğu öğrenci nöbetçi yurtlara gönderildi, yurtlar yine boş diye. Şimdi nasıl olacak bilmiyorum. Ben şu an kendi yurdumdayım ama çoğu öğrenci gelmediği için gelen öğrenciler yurttan yurda gönderiliyor” dedi.
‘ÇOĞU ÖĞRENCİ MEMLEKETİNE GİDİP OY KULLANAMAYACAK’
Süreç içerisinde birçok kere şehir değiştirmek zorunda kalan Seher’in en önemli sorunlarından biri de maddi durum. Oy kullanmak istediğini ancak ikametgah taşıma tarihleri geçtiği için yeniden Antep’e dönmesi gerektiğini vurgulayan Seher, “Benim Antep’e gidip gelmemin maddi bir yükü var. Ben İstanbul’a yeni döndüm. İki ay sonra nasıl geri Antep’e gideyim? Herkesin böyle bir masrafı karşılaması mümkün değil. Bu yüzden çoğu öğrenci memleketine gidip oy kullanamayacak” diye konuştu.
‘SANDIĞA GİTME ORANINI DÜŞÜREBİLİR’
Adana’da okuyan Büşra da ikametgah karmaşası sebebiyle sıkıntı yaşayan üniversite öğrencilerinden biri. YSK’nın bilgilendirilmelerine rağmen soru işaretlerinin devam ettiğini belirten Büşra, yetkilileri şöyle eleştirdi:
“Adres değişikliği için 2 Nisan’a kadar süre verildi. Ancak üniversitelerin eğitime nasıl devam edeceğini bilmiyorken bizleri belirsizliklerle baş başa bıraktıkları için ikamet adresleri konusunda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nisana kadar net bir açıklama beklerken yetkililer bugün dahi açıklama yapmaktan geri duruyor.”
‘HANGİ İLDE OY KULLANACAĞIMIZI KESTİREMİYORUZ’
Deprem psikolojisini atlatamamışken ikametgah karmaşası ile uğraşmanın zor olduğunu vurgulayan Büşra, şöyle devam etti:
“Depremden dolayı okullar online eğitime geçince 2 gün içinde yurttan çıkış yapmamızı istediler. Apar topar memleketlerimize döndük. Ardından YSK, 2 Nisan’a kadar ikamet adresimizi değiştirmemiz için süre verdi. Geçtiğimiz günlerde okulların 3 Nisan’da yüz yüze eğitime geçeceği üzerine yapılan açıklamaya rağmen üniversitelerimizden hala açıklama bekliyor ve hangi ilde oy kullanacağımızı kestiremiyoruz.”
Bazı öğrencilerin ikamet adreslerini değiştirmeye fırsat bulamadığını söyleyen Büşra, bu durumun sandığa gitme oranını düşüreceğine dikkat çekerek mağdur olan öğrencilerin oy kullanabilmeleri için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Antalya’da üniversite öğrencisi olan Baver’in de yaşadığı sıkıntılar Büşra ve Seher’den farklı değil. İkameti Antalya’da olan ve KYK’da kalan Baver, yaşanan depremin ardından ailesinin yanına Diyarbakır’a döndü. Diyarbakır’daki evlerinin hasarlı olması dolayısıyla yeni ev aramak zorunda kalan Baver, uzaktan eğitimin belirsizliği ve yurtların boşaltılmasının ardından ikamet değişikliğine ilişkin ne yapacağını bilemediği bir sürecin içine girdiğini söyledi.
‘MAĞDUR ÖĞRENCİLER İÇİN ALTERNATİF YOLLAR YARATILMALI’
Şu an Diyarbakır’da olan ve oy kullanmak için Antalya’ya dönmek zorunda kalacağını aktaran Baver de işin maddi boyutunu dert edinen gençler arasında. Bu seçimin önemli bir seçim olduğunu ve mutlaka oy kullanmak istediğini vurgulayan Baver, hem öğrenci olarak maddi durumunun yeterli olmadığını hem de ailesinin depremden dolayı etkilenmesinden kaynaklı onlardan da yardım isteyemeyeceğini dile getirdi. Baver’e göre, böyle kritik bir seçim sürecinde gerek devletin gerek diğer kurumların kendisi gibi mağdur olan öğrencilere yardım etmesi gerekiyor:
“Bir genç olarak seçimler için gidip ben de oy kullanmak istiyorum. Ancak bu süreçte yaşanan belirsizlikler şu an oy kullanmama engel yarattı. Bir yandan yurtlardan çıkarıldık, diğer yandan ailelerimiz hem maddi hem manevi olarak zarar gördü. Tam bu süreçte sorunları çözmesi gereken hükümet tam tersine mağduriyet üzerine mağduriyet ekledi. Birilerinin bir şey yapması gerekiyor. Ya durumu olmayanlara gidip gelmeleri için maddi destek sağlanmalı ya da insanların gidip oy kullanması için başka alternatif yollar yaratılmalı.”
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***