MUĞLA – Marmaris Kent Konseyi, Karacasöğüt Koyu’nda Helenistik döneme ait arkeolojik buluntular ortaya çıkmasına rağmen bölgenin “talana” açıldığını belirtti.
Marmaris Kent Konseyi, Karacasöğüt Koyu’nda Helenistik döneme ait arkeolojik buluntuların keşfedilmesine rağmen koyun talan edilmek istendiğini duyurdu. Konseyden yapılan yazılı açıklamada, Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kalıntıların bulunduğu bölgede ekolojik talanın da üst düzeyde olduğu belirtildi. 2021 yılından itibaren Karacasöğüt’te Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) ve Global Marin’nin yat limanlarındaki kapasiteyi arttırmak istediği belirtilen açıklamada, bölgenin yıkıma uğrama tehdidi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.
28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda SAD üyelerince yapılan dalış sonucunda arkeolojik buluntulara rastlanıldığı belirtilen açıklamada, “SAD, dalış sonuçlarını bir rapora dönüştürür dönüştürmez yasal süreçleri başlattık. Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü’ne, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile raporu sunup arkeolojik buluntuları tespit, tescil işlemlerini başlatmalarını ve koruma amaçlı önlemleri almalarını talep ettik. Bodrum Sualtı Müzesi başvurumuz üzerine harekete geçti ve yerinde yaptığı inceleme/dalış ile Karacasöğüt limanının arkeolojik değeri ortaya çıkmış oldu” denildi.
RAPORA RAĞMEN TALAN
Limanın koruma altına alınması amacıyla hazırlanan raporun, 27 Ocak 2023’te Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğüne bildirdiği belirtilen açıklamada, “Görevi doğayı koruma olan Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kendisine sunulan ve dünya tarihi mirası için çok önemli bir keşfi içeren raporu adeta yok sayarak 03.02.2023 tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Elbette Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da MUÇEV’ in yat yanaşma projesine hızlıca İDK toplantı tarihi vermekten geri durmadı” ifadeleri yer aldı.
‘MÜCADELE SÜRÜYOR’
Açıklamada, doğal ve arkeolojik sit değerlerinin zarar görmesinden endişe duyan yerel halkın, hukuki mücadelesini sürdürdüğü aktarıldı. Bölge için dayanışma çağrısı yapılan açıklamada, “Önlem alınmadığı takdirde hukuki sorumlulukları doğacak idari makamlar, tescil kararını bir an evvel çıkarmalı ve marina adı altında yapılacak kapasite artırımları ile ilgili süreçler de durdurulmalıdır” diye belirtildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***