– Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bugün yürürlüğe giren kanunla, bitkisel ve hayvansal üretimde etkin bir planlama yapacaklarını belirten Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:
“Gıda arz güvenliğiyle ilgili olası riskleri minimize edeceğiz. Üretimde sürekliliği sağlayacak ve verimliliği artıracağız. Kanun, ormancılıkta önemli düzenlemeleri de içeriyor. Orman köylüsü ormandan sağlanan gelire ortak olacak. Orman yangınlarında hayatını kaybedenler şehit statüsünde olacak. Dijital uygulamaları güçlendirerek ormanlarımızı daha etkin koruyacağız.”
‘TIBBİ AMAÇLI KENEVİR ÜRETİMİ YAPILABİLECEK’
Kirişci, yürürlüğe giren kanunla, Türkiye’de lif ve tohum amaçlı üretilen kenevirde de yeni bir dönemin başladığına işaret ederek, artık TMO kontrol ve denetiminde tıbbi amaçlı kenevir üretiminin yapılabileceğini kaydetti.
Tarımda yeni bir dönem başlıyor.
Bugün yürürlüğe giren kanunlarımızla;
✔️Bitkisel ve hayvansal üretimde etkin bir planlama yapacağız.
✔️Gıda arz güvenliğiyle ilgili olası riskleri minimize edeceğiz.
✔️Üretimde sürekliliği sağlayacak ve verimliliği artıracağız.Hayırlı olsun.
— Prof.Dr.Vahit Kirişci (@VahitKirisci) April 5, 2023
Resmi Gazete’de yayımlanan kanuna göre; Tarım ve Orman Bakanlığınca, tarım sektöründe sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak, sözleşmeli üretimi özendirmek için üreticilere, desteklerin verilmesinde öncelik tanınacak.x
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı orman yangınına sebep olanlara verilen 2 yıldan 7 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 10 yıla çıkarılacak.
Köylerde yer sarsıntısı, yangın, heyelan, sel ve çığ yüzünden felakete uğrayanların zati ihtiyaç alabilmesi için aranan ‘muhtaçlık’ şartı kaldırılacak. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi, yayım tarihinden 6 ay sonra olacak.
DEPREM BÖLGESİNDE DESTEK ÖDEMESİ ARTIRILDI
Öte yandan Resmi Gazete’de sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına yönelik de açıklama yapan Kirişci, kararla deprem bölgesindeki illerde sertifikalı tohum desteğini yüzde 100 artırdıklarını belirtti. Kirişci, şu açıklamayı yaptı: “Örneğin hububatta dekar başına 50 lira olan desteğimizi 100 liraya çıkardık. Ayrıca su kısıtı olduğu Bakanlıkça tespit edilen 11 il ve 52 ilçemizde, yağlık ayçiçeği ekiminde sertifikalı tohumu kullanan üreticimize dekar başına 135 lira desteklemede bulunacağız. Hayırlı uğurlu olsun.” (EKONOMİ SERVİSİ)
BM: Depremler Türkiye’nin tarım üretiminin en az beşte birine zarar verdi
Deprem tarım ve hayvancılığı vurdu: ‘Önlem alınmazsa gıda krizi yaşanabilir’
Tarımsal girdi enflasyonu yüzde 96’ya yükseldi
Tarımsal üretim enflasyonu yüzde 127’ye yükseldi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***