Bolu’da 16 Mart’ta meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem kentte tedirginliğe yol açtı. Bolu’da 1944’te 7,2 ve 1957’de 7,1 büyüklüklerindeki depremler meydana gelmiş ve yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetmişti. Uzmanlar, Bolu için yakın gelecekte bir tehlike olup olmadığını değerlendirdi.
Milliyet’ten Zeynep Dilara Akyürek’e konuşan Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Bolu-Gerede kesiminin 1944 yılında 7’den büyük bir depremle kırıldığını hatırlattı.
‘GERİLME ARTIŞI DEVAM EDİYOR’
Prof. Dr. Utkucu, “Bu yüzyıl içinde yeniden 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin meydana gelme olasılığı düşüktür” dedi. 250-300 yıllık bir ortalama zaman aralığında 7 ve üzeri depremler üreten bir fay boyunca 6 ila 6.4 büyüklüğünde depremler meydana gelme olasılığının yakın geçmişte 7’den büyük bir deprem meydana gelmiş olsa bile devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Utkucu, “1999’da 7.2’lik, 2022 yılında ise 6.1 depremleri bu bağlamda örnek olarak verilebilir” diye konuştu.
Utkucu, şunları söyledi: “1999’daki Düzce depremi sonrasında yaptığımız ve 2005 yılında yayımlanan bir çalışmada 1999 Düzce depremi artçı depremlerinin dağılımlarından Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremin olduğu yerde gerilmede artış olduğu ortaya konmuştur. Nitekim o bölgede 14 Nisan 2004 tarihinde M=4.3, 7 Nisan 2018 tarihinde M=4.6 ve 3 Mayıs 2018 tarihinde M=4.0 büyüklüğünde depremler yaşanmıştır. Sakarya Üniversitesi’nde şu an devam eden TÜBİTAK destekli bir gerilme modellemesi çalışması Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8’lik depremin olduğu yerde gerilme artışının halen devam ettiğini ortaya çıkarmıştır.”
‘SON DEPREM KIRILMAYAN FAY ÜZERİNDE’
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise Kuzey Anadolu Fayı’nın 1944’te kırılan bölümünün bir tehlike arz etmediğini belirtti.
Çakır, şu yorumda bulundu:
“1999’da yaşanan Düzce depremi kırığı şehrin kuzeyine kadar geldi ancak Kuzey Anadolu Fayı ile birleşmedi. Kırılmayan bu kesim 6.5 ila 7 arasında deprem üretebilir ve bu da Bolu’da yıkıma neden olabilir. Bu deprem şehrin kuzeyine kadar gelen ancak Kuzey Anadolu Fayı’yla birleşmeyen ve kırılmayan o fay üzerinde meydana geldi. Tehlikeli bir yer olduğunu söyleyebiliriz.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***