MELETÎ – Meletî’de etkili olan sağanak yağış nedeniyle yaşadıkları çadır su ve çamur altında kalan depremzedelerden Şehriban Doğan “AFAD’a gidip konteynır istedik ama bize, ‘Kendiniz alabilirsiniz’ diyorlar” dedi.
Meletî’de yaşanan depremden dolayı yüzbinlerce yurttaş çadırlarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Malatya Valiliği’nin yayınladığı bilgilere göre acil, ağır ve yıkık 72 bin 311 konut, 14 bin 754 ticarethane bulunuyor. Devlet kurumları tarafından kent merkezi ve ilçelerde kurulan çadır kentlerde 4 bin 243 çadır bulunurken, bireysel olarak ise 47 bin 261 çadırın dağıtıldığını belirten Malatya Valiliği, kurulan konteynır sayısını 4 bin 499 adet olarak verdi. Barınma sorununun yaşandığı kentte, etkili olan sağanak yağışlar, depremzedelerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor.
‘YATAK, DÖŞEK HEPSİ SU ALTINDA’
Meletî’nin Çermiktî (Yeşilyurt) ilçesine bağlı Cemal Gürsel Mahallesi’nde yaşayan ve depremde evi ağır hasar alan Şehriban Doğan (60), kendilerine ne AFAD ne de Kızılay tarafından çadır verilmediğini, şu an ellerindeki çadırların ise Bangladeş’ten gelen yardım çadırları olduğunu ifade etti. Doğan, “Bize çadır bile vermediler. Başka yerden bu çadırları aldık. Çadırları koyduğumuz yer için belediyeyi arayarak kendilerine, ‘buraya çakıl getirip dökün’ dedim. Ama kimse gelmedi. Aldığımız çadırlarımız da su alıyor” dedi.
Çamur içinde yaşadıklarını belirten Doğan, “Belediye de bize sahip çıkmıyor. Burada mağduruz. Daha ne diyebilirim. Durumuz ortada. 7 aile burada yaşıyoruz. İlk başlarda biraz yardım geldi ama onlarda kesildi. Çadırda yaşamak çok zor. Sürekli yağmur yağıyor, yatamıyoruz. Hep damlıyor, yatak, döşeklerimiz hep batmış. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyerek yaşadıkları zor koşulları anlattı.
‘AFAD, KENDİNİZ ALIN DİYOR’
Havanın çok soğuk olduğuna dikkat çeken Doğan, “AFAD’a gidip konteynır istedik ama bize, ‘Kendiniz alabilirsiniz’ diyorlar. Zaten paramız olsa biz kendimiz alırız. İlk olarak buraya çakıl taşı dökülsün istiyoruz. Bu çamurdan kurtulalım” diye konuştu.
“Devlet niye gelip bize bakmıyor?” diye soran Kıymet Doğan (50) ise, “Sabaha kadar suyun içinde kaldık. Çadırların içinde duramıyoruz. Çocuklarımız hasta, eşim hasta, bende şeker ve tansiyon hastasıyım. Bizim durumumuz ne olacak? Bu hükümet, devlet nerede?” diye sordu.
20 KİŞİ BİR ÇADIRDA
“Bize, ‘eve girmeyin’ diyorlar ama başka bir şey yapmıyorlar” diye serzenişte bulunan Ayten Sarıtaş (50) da, “Bu çadırda 20 kişi yaşıyoruz. Halimize bakın. Ne olacak bu halimiz, ne yapalım? Yağmur yağdığı zaman dışarda durum ne ise çadırlarımızın içinde de durum aynı. Biz, rahat bir şeyler istiyoruz” diyerek yardım talebinde bulundu.
MA / Ömer Akın
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***