– HDP, Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Ücretli öğretmen atamalarında 750 öğretmenin atmasındaki usulsüzlüklerin yargı yoluyla tespit edilmesine rağmen atamaların iptal edilmemesini Meclis gündemine taşıdı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Eksik, “Ücretli öğretmenlik yapan kişilere KPSS ve prim gün sayısı şartı ile 5 bin kişilik kadro açılmıştır. İlgili şartları taşımayan 750 kişinin usulsüz bir şekilde kadro ataması yapıldığı, idari yargı kararlarıyla tespit edilmesine rağmen usulsüz atamaların hiçbiri iptal edilmemiştir. Ayrıca Ankara İdare Mahkemesi de aynı kararı vermesine rağmen, üst düzey bir müdahale ile mahkemenin değişmesi sağlandığı iddialar arasındadır” dedi.
Eksik, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:
- Sigorta hizmet dökümü olmadığı gerekçesiyle ataması gerçekleştirilmeyen ücretli öğretmen sayısı nedir? Bu aşamadan sonra kaç öğretmen idari yargı kararı ile göreve başlamıştır? Ataması yapılmayan öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapılmış mıdır?
- Çeşitli idari yargı kararlarına yansıyan ve sınav tutanakları/değerlendirme formları hukuka aykırı şekilde tanzim edilen, prim gün sayısı şartını taşımayan sayısı belirsiz çok sayıda atanan kişi olduğu hususu bilginiz dâhilinde midir? Kaç kişi şartları taşamamasına rağmen atanmış ve atamaları niçin yapılmıştır?
- Hak etmedikleri halde üst düzey siyasetçi ve bürokrat yakınının usulsüz bir şekilde ataması gerçekleşen kişilerin arasında olduğu iddiası doğru mudur? Kişi ve kişiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılacak mıdır?
- Yargı kararlarında tespit edilen usulsüz atamaların varlığı Ankara idare Mahkemesi tarafından da tespit edilmesine rağmen, üst düzey siyasetçi ve bürokrat eliyle müdahale sağlanarak, mahkemenin değişmesinin sağlandığı iddiaları doğru mudur? Soruşturma başlatılmış mıdır?
- Yargı kararlarına yansıyan bu usule aykırı atamalar hakkında bir inceleme yapılmış mıdır? Usulsüz yapılan atamalar idari yargı tarafından tespit edilmesine rağmen ne sebeple iptal edilmemiştir? Konuya müdahalesi bulunduğu iddia edilen üst düzey siyasetçi ve bürokratlar kimlerdir? Haklarında bir soruşturma açılmış mıdır, açılacak mıdır? Bu kişiler hala görevde midir?
- Hâlihazırda şartları taşımayan kaç öğretmen ücretli öğretmen olarak görev yapmaktadır? Bu konuda sözleşmesi feshedilen kaç öğretmen vardır?
- Usule aykırı evrakları tanzim eden birimler ya da kişiler tespit edilmiş midir? Bu konuda hangi çalışmalar yürütülmüştür? Elde edilen bulgular ne şekildedir?
- Usule aykırı atamaların bir eğitim sendikası üzerinden gerçekleştirildiğine dair iddialar doğru mudur? Bu sendikanın hangisi olduğu tespit edilmiş midir? Sendikaya ve yöneticilerine karşı bir yaptırım uygulanacak mıdır? (HABER MERKEZİ)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***