Sahipsiz Yüzler, Mehmet Erte
Yıldırımları Beklemek (1999) isimli şiirinin Varlık Dergisinde yayımlanmasıyla edebiyat dünyasına adımını atan Mehmet Erte, 2003 yılında Suyu Bulandıran Şey isimli şiir dosyası ile Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülüne layık görülür. Varlık, kitap-lık , Öküz, Milliyet Sanat gibi dergilerde şiir, öykü, deneme ve söyleşileri yayımlanır. Bir dönem Yasakmeyve isimli derginin yayın müdürlüğünü yapan Erte, hala Varlık Dergisinde editörlük ve yazarlık yapmaktadır.
Bakışlarını Kirlettiği Ayna (2008), Alçalma (2010), Sahte (2012) ve Arzudan Bir Sapma(2015) isimli kitaplarından sonra Erte’nin yeni romanı Sahipsiz Yüzler de Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Mehmet Erte öykü ve romanlarında psikolojik hallere ve çözümlemelere yer veren bir yazar. Onun metinlerinde karakterlerin mütereddit hallerine, zaaflarına, korkularına tanıklık eder okur. Erte, karakterlerinin eyleme geçmeksizin, uzayan o sıkıntılı araflarını hikayelendirir. Kendileriyle mütemadiyen çatışma halinde olan kişilerin, iç seslerini, kararsızlıklarını gösterir. Hayatlarını değiştirecek ve ya en ufak atılımda bulunacak cesarete sahip olmadıklarını anlatır kimi zaman da. Bir sarmala benzer onun kişilerinin vaziyeti; yol alır almasına ama sanki aynı yerde duruyormuş gibidir.
Sahipsiz Yüzler de bu minvalde Erte’nin diğer metinlerine benzer. Aşk ve özgürlük arasında bocalayan her karakterin arzularını, korkularını aynı yoğunlukta işitiriz. Yaşadıkları yaman tereddüdü aşarken, onların varoluş meselelerine ustalıkla örülmüş çok sesli bir anlatıda tanık oluruz.
-tanıtım bülteninden-
Suçluluk hissinin aşktan daha güçlü bağlar yarattığı ilişkiler, bugüne geleceğin gözünden bakarak hayatları üzerinde oynarken kurgunun ağlarına takılan, ancak bir maskenin ardında konuştuğunda kendi gerçeklerini ifade edebilen, ileriye bir adım atan insanlar ve geriye kalan sahipsiz yüzler...
Sahipsiz Yüzler insanın kendini gerçekleştirme çabasına, özgünlük sorununa, hakikat arayışına, yanılsamalara, arzularla yanlış eşleşen düşünce ve duygulara, gençliğe özgü romantizme, aşka, yasak aşka, köle-efendi ilişkisine, sapkın eğilimlere, kötülüğe, dostluğa, aldatmaya ve bağışlamaya dair bir roman. Anlatıcının yorumları ve olayların rengi karakterlerin bakış açısına göre değişiyor, bir karakterin hayatındaki düğüm diğerinde çözülüyor ama varoluşa dair muamma adım adım zorlaşıyor.
Mehmet Erte neredeyse tüm karakterlerin başrolde olduğu bu çok hikâyeli romanında önceki kitaplarındaki temel meseleleri en uç noktaya taşıyor; karanlığı aydınlatmaya çalışmıyor, mizahi üslubuyla bize nasıl bir karanlık içinde bulunduğumuzu gösteriyor.
“Onu sürekli aldatan bir kadından hayalleri için vazgeçmek yerine, onu sürekli aldatan bir kadın için hayallerinden vazgeçtiğinde manevi varlığını son zerresine kadar kaybetmiş, tamamen adanmış ve dolayısıyla adeta kutsanarak yeniden doğmuş oluyordu.”
Sahipsiz Yüzler, Mehmet Erte, Yapı Kredi Yayınları, sf. 152, 2023
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***