Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu.
Düzenlemenin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin toplam 4 maddeden oluştuğunu bildirdi. Akbaşoğlu, ilk etapta 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan ilgilendiren çalışmanın toplamda 5 milyon kişiyi etkileyeceğine dikkat çekti.
Buna göre, düzenleme ile yaşa takılma engeli kaldırılacak. Prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes, mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan emekli olacak. 8 Eylül 1999 dahil önce sigortalılık süresini götürebilen her bir çalışan yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olacak.
Emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde çalışanlar için işverene 5 puanlık prim indirimi sağlanacak. Ayrıca taşeron olarak çalışanlarla ilgili, emekli olduklarında zorunlu olarak iş akdini fesheden düzenleme yürürlükten kaldırılacak. Taşerondan daimi işçi kadrosuna geçenler, isterse emekli olabilecek, isterse çalışmaya devam edebilecek.
Akbaşoğlu, Meclis Başkanlığı’na sundukları EYT yasa teklifinin şubat ayında yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.
Akbaşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yasal düzenlemesini yapacağız dedik. Bunu 2021 yılında 2022 bütçesi görüşülürken bunları ifade etmiştik. İşte bugün şu anda EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı’na sunuyorlar hayırlı olsun.
Bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım. Şunu ifade etmek isterim ki, bütün sosyal güvenlik sistemlerinde üç şart aranır. Bir tanesi, sigortalılık süresi, ikincisi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü de yaş şartı. Bu çerçevede özellikle kamuoyunda EYT, emeklilikte yaşa takılanlar adı altında oluşan platformlar, dernekler, çeşitli yapıların bu konudaki talepleri söz konusu oldu. Özellikle bizim bu açıklamalarımızı ortaya koymakla beraber EYT platformları, çeşitli dernekler 2022 yılı içerisinde farklı zaman süreçlerinde hem AK Parti hem Milliyetçi Hareket Partisi’ni ziyaret etmek suretiyle bu konuda taleplerini dile getirdiler ve prim süresini doldurmak ve sigortalılık süresini doldurmakla beraber yaşa takılan bir çok insanın talebini bizlere ilettiler. Bu konuda yaş şartının ortadan kaldırılması talebi söz konusu oldu.
4 maddeden müteşekkil bir EYT’ye has yalın bir teklif oluşturuldu, iki madde esasa ilişkin. Teklif, yalın, sade, uygulanabilirliği basit, en genel şekilde hakları genişletici bir düzenlemeyi ihtiva ediyor. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak.
Kanun teklifinin en son şekli milletvekili arkadaşlarımız tarafından teklife dönüştürülmüş oldu. Bu konu ile ilgili AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın milletvekilleri tarafından imzalanmak suretiyle bu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduk. Şunu ifade etmek isterim ki, 2 milyon 250 bin çalışanımızı 2023 yılı içerisinde doğrudan ilgilendiren etkileyen, toplamda yaklaşık 5 milyon çalışanımıza bu konuda dokunan bir düzenleme. Tarihi bir günü yaşıyoruz. Bir hayali gerçekleştiriyoruz. Yapılamaz denilen şeyleri bir bir hayata geçiriyoruz.
Taşeron olarak bilinen ve daimi işçi statüsüne geçen yüz binlerce çalışan için bir dokunuşta bulunuldu. 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23 ve 24. maddesinde kararname doğrultusunda emekliliği hak eden, taşerondan işçi kadrosuna geçen arkadaşlarımız için isterse emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme hakkını sağlanıyor. Zorunlu emekliliki bu kanun kapsamında ortadan kaldırılmış oluyor.”
SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
Teklif ilk olarak Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Daha sonra Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak. Teklifin şubat ayında yasalaşması bekleniyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***