DİYARBAKIR – Bitlis’te bir taciz iddiasını haberleştiren ancak daha sonra haberi teyit etmeden yayınladığını söyleyerek yayından kaldıran Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül hakkında dava açıldı.
“Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ile suçlanan Aygül hakkındaki dava, “dezenformasyon yasası” uyarınca bir gazeteci hakkında açılan ilk dava özelliğini taşıyor.
Haberin ardından tutuklanan ve bir süre sonra serbest bırakılan Aygül hakkında, Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede Aygül, kamuoyunda sansür yasası olarak adlandırılan “Dezenformasyon Yasası” uyarınca “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ile suçlanıyor.
3 yıla kadar hapsi isteniyor
Hakkında üç yıla kadar hapis cezası istenen Aygül hakkında hazırlanan iddianamede, haberde geçen iddia ile ilgili başsavcılığa intikal eden bir olay olmadığı belirtildi.
Aygül’ün, Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olması nedeniyle haberin daha geniş bir kitleyi etkileyebileceğini savunan Savcı, şüphelinin cezalandırılmasını istedi.
Aygül’ün avukatı Diyar Ok, müvekkilinin maruz kaldığı uygulamanın hukuksuz olduğunu savunarak, isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığı söyledi.
Müvekkilinin beraat etmesi gerektiğini ifade eden Orak, “Haberde düzeltme yapmış ve konunun araştırılması gerektiğini düzeltme mesajında yeniden vurgulamıştır. Biz takipsizlik kararı verilmesini bekliyorduk ancak yine de yargılama aşamasında detayları ile tartışacağız ve kendisi hakkında beraat kararı verilmesini umuyorum” diye konuştu.
“Savunma yapmayacağım”
28 Şubat’ta hakim karşısına çıkacak olan Aygül ise, “Dezenformasyon Yasasını” meşrulaştırmamak için savunma yapmayacağını vurguladı.
İfadesindeki lehine olan unsurların gözardı edildiğini savunan Aygül, şöyle konuştu:
“Böyle baştan savma, isnada ilişkin ispat yükümlülüğünü hiçbirini yerine getirmeyen yarım sayfalık iddianamenin şekli, söz konusu paylaşımın bile sadece yarısının alınmış, lehime olan devamının alınmamış olması, kolluk ve savcılık ifadem ve tüm dosya kapsamındaki lehe olan hiçbir şeyin zaten dikkate alınmadığını gösteriyor. Ayrıca son 45 günde yaşadıklarım, bana yönelik yargısal tacizler, keyfi uygulamalar farklı bir durumun olduğunu gösteriyor. Durum böyleyken iddiadan ibaret iddianameyi dikkate alıp suçsuz olduğumu ispatlamaya çalışmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Mahkemeye gideceğim ancak ne savunma yapacağım ne de susma hakkımı kullanacağım.”
HDP Aygül’ü Adalet Bakanı’na sordu
Bu arada Aygül hakkında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verildi.
Önergede, Aygül, hakkında şimdiye kadar 137 soruşturma açıldığı, 5 kez tutuklandığı, her hafta ifadeye çağrıldığı ve sürekli ölüm tehditleri aldığı belirtildi.
Gülüm’ün Bozdağ’a sorduğu bazı sorular şöyle :
“-Halkın haber alma hakkını sağlayan ve yalnızca gazetecilik yapan Sinan Aygül’e karşı yapılan engellemeler ‘ düşünce ve kanaat hürriyeti’ ve ‘ basın hürriyeti’ ile korunan hakların gaspı değil midir?
-Sinan Aygül’ün rüşvet, rant, cinsel istismar ve yolsuzluk iddialarını haberleştirmesi sebebiyle defalarca gözaltına alınması ve tutuklanması halkın haber alma hakkını ihlal değil midir?
-Can güvenliği kaygısı taşıyan Gazeteci Sinan Aygün’ün korunması konusunda herhangi bir tedbir alınacak mıdır? Sinan Aygül’ün aldığı ölüm tehditleri konusunda açılmış bir soruşturma mevcut mudur?”