– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamındaki eksik prim günü ödemelerinin borç yapılandırması kapsamına alınmayacağını söyledi. Bilgin, EYT maliyetinin ise en fazla 120-150 milyar dolar lira arasında olacağını belirtti.
Beştepe’deki kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Bilgin, düzenlemenin bu hafta Meclis’e gelip gelmeyeceğiyle ilgili soru üzerine, “EYT bu hafta Meclis’e tahmin ediyorum gelir. Çünkü grupta milletvekilleriyle görüşüyorlar. Grubumuz tümüyle üzerinde konuştuklarını kanun teklifi haline dönüştürüp komisyonda tartışacaklar” dedi.
“İçerikte bir şey değişir mi?” sorusuna Bilgin, “Değişmez” karşılığını verdi.
‘EYT MALİYETİYLE İLGİLİ KONUŞULAN RAKAMLAR DOĞRU DEĞİL’
Çalışma Bakanı Bilgin, “EYT’nin maliyeti nedir?” sorusu üzerine de bu yıl için 120-150 milyar lira arasında bir tahminin bulunduğunu söyledi. EYT’nin maliyetiyle ilgili konuşulan rakamların doğru olmadığını ifade eden Bilgin, “Yani ortada dolaşan rakamlar var, genellikle bazıları diyor ki 300 milyar, bazıları diyor 200 milyar lira. Nasıl hesap yapıyorlar bilmiyorum. Rakamlar bizde, hesap bizde. Ben 150 milyar diyorum ama maksimum olabilecek şeyi diyorum. 120-150 milyar arasında değişebilir. Çünkü kaç kişi müracaat edecek bilmiyorsunuz” diye konuştu.
EYT’DE İHYA OLMAYACAK
Bilgin, “İhya devreye girebiliyor mu Bağ-Kur’lular için?” şeklindeki soru üzerine, “EYT için giremez. EYT’de bilfiil çalışmış olmak gerekir” yanıtını verdi
Prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir soruya karşılık da Bakan Bilgin, kapıyı kapattı: “EYT kapsamındaki borçlanmalar bunun içinde değil. Onun borçlanması tamamen bizim meri kanunumuza göre yapılan bir şey. ‘5000, 9000 prim gününü dolduramıyorum ya da 1000 gün eksiğim var yapılandırayım’ diyemezsin. Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok.” (EKONOMİ SERVİSİ)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***