Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimlerindeki adaylığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde “hiçbir engel bulunmadığını” iddia etti. Daha sonra yaptığı açıklamada ise “Seçim kanunlarındaki değişiklikler Nisan’da yürürlüğe girdi, değişiklikler aynen uygulanacaktır” dedi.
“HİÇBİR HUKUKİ ENGEL SÖZ KONUSU DEĞİL”
AA’nın aktardığına göre; Bakan Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı anayasal hakkıdır, önünde hiçbir engel yoktur. Hukuk uydurma yerine herkes seçime çalışsın, meydanda rekabetimizi yapalım” sözlerini sarf etti. Hiçbir hukuki engelin söz konusu olmadığını iddia eden Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımız, devletin başı, yürütme organı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak 2018’de seçilmiştir. Şu anda yapılacak seçim ikinci seçimdir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci Cumhurbaşkanı olarak adaydır. İkinci adaylığıdır. Bu yorumu yapanlar yürürlük maddesine baktığında; anayasanın 75, 77 ve Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin 101. maddesinin, net bir şekilde 2018’de yapılan Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimiyle yürürlüğe girdiğini ifade ediyor. Dolayısıyla 101. maddenin ilk uygulaması anayasaya göre de 2018’de olmuştu. 2. uygulaması 2023’te olacaktır. Hukuk bunu söylüyor. Kendilerine göre hukuk oluşturmaya çalışanlar iddia ediyor. Bizimki iddia değil, hukukun söylediği ifadedir” dedi.
Serbest Görüş:
“SEÇİM KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER AYNEN UYGULANACAK”
Daha sonra Haber Global’de katıldığı programda yeni seçim kanunun uygulanmasına dair açıklamalarda bulunan Bozdağ, “YSK’nin kararı var, seçimin başladığı tarihe göre yapılır diye. Her değişiklikten sonra bu konu tekrar gündeme geliyor. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, 1 yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz diyor. Biz bu 1 yıllık hesabı seçim tarihine göre mi, seçim başlangıcına göre mi yapacağız? Bunun seçim tarihine belirlenmesi gerektiğine karar verilmiştir, aksi de düşünülemez. 1 yıllık süre seçimin yapıldığı tarihe göre belirlenir. Nisanda yürürlüğe girdi ve mayısta 1 yılı geçen bir süre olduğu için seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler, aynen uygulanacaktır.” iddiasında bulundu.
“ERDOĞAN SEÇİM TARİHİ İLE İLGİLİ MART’TA KARAR ALABİLİR”
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ı işaret ettiği seçim tarihi hakkında da değerlendirme yapan Bozdağ, “Tarihle ilgili herkes bir değerlendirme yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtemelen mart ayında bu yönde bir karar alacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada seçimler için 14 Mayıs’ı işaret etmiş ve “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletin’ demiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Biz de ‘Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir’ diyerek 2023’te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir daha aynı gün altılı masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına ‘yeter’ diyecektir” demişti.
ANAYASA VE SEÇİM KANUNU NE DİYOR?
Ancak Anayasa’nın 101. maddesi Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 5 yıl olduğunu ve bir kimsenin en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini söylüyor. Maddede “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir” deniliyor. Yeni Seçim Kanunu’nun 3. maddesi de “Bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanı’nın 2. döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilir” diyor.
Serbest Görüş:
SEÇİM KANUNU’NDAKİ DEĞİŞİKLİK
Seçim Kanunu’ndaki değişiklik ise geçen yıl 6 Nisan’da yasalaştı. Değişikliğin geçerli olması için, yasalaştıktan sonra en az 1 yıl geçmesi gerekiyor. 5819 Sayılı Seçim Kanunu’nun 6. Maddesi ise seçim sürecinin sandık gününden 60 gün önce başladığını işaret ediyor.
14 Mayıs’ta yapılacak seçimin 60 gün öncesi, 6 Nisan’dan önceye, yani 14 Mart’a denk geliyor. Hukukçular bu durumda yeni seçim kanununun 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde geçerli olamayacağını belirtiyor.
MUHALEFETTEN DESTEK GELMEZSE ERDOĞAN 8 MART’TA MECLİSİ FESHEDEBİLİR
Cumhur İttifakı’nın seçim kararı alınabilmesi için Mecliste yeterli çoğunluğu bulunmuyor.
Altılı masa liderleri, 6 Nisan sonrasına sarkacak bir erken seçimi desteklemeyeceklerini açıklamıştı. Yaptıkları açıklamada “Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız” ifadeleri yer almıştı.
Muhalefet, Cumhur İttifakı’nın “seçimlerin mayıs ayına çekilmesi” teklifine onay vermezse, Erdoğan’ın 8 Mart’ta, anayasadaki “TBMM’yi fesih yetkisini kullanacağı” belirtiliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***