WAN– “Madde Bağımlılığı ve Toplum Kırımı” panelinde konuşan doktor Ebru Yalçın, “Kurdistan’daki madde kullanımının artmasının nedeni bölgede yürütülen özel savaş politikalarıdır” dedi.
Wan’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Jineoloji Dergisi, “Madde Bağımlılığı ve Toplum Kırımı” konulu panel düzenledi. Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde, “Özgür bir toplum için sistem bağımlılığını kıralım” pankartı asıldı. Panelin “Özel Savaş ve Kadın” başlığının konuşulduğu bölümde Elif Gemicioğlu Yaviç, “Madde Bağımlılığı ve Hukuk” bölümünde avukat Cahit Ertan, “Bağımlılığın Birey ve Toplum Sağlığına Etkileri” bölümünde ise doktor Ebru Yalçın sunum yaptı.
‘ULUS DEVLET UYUŞTURUCUYU TEŞVİK EDİYOR’
Panelin ilk oturumunda konuşan Ebru Yalçın, Kurdistan’da madde bağımlılığının arttığına dikkat çekti. Yalçın, “Madde kullanım yaşı 9’a düşmüş durumda. Ulus devlet sistemi uyuşturucu kullanımını teşvik ediyor. Bu bağımlılık sadece kişilere ve toplumlara indirgenemez. Madde bağımlılığın bir diğer nedeni ise Kurdistan’da yürütülen savaş politikalarıdır” dedi.
‘DEVLET POLİTİKLARI SONUCUNDA ARTTI’
Yalçın’ın ardından konuşan avukat Cahit Ertan, madde bağımlılığıyla hukuki olarak nasıl mücadele edileceğine dair bilgi verdi. Ertan, devletin uyuşturucu kullanımını engellemek için yeterli mücadeleyi vermediğine dikkati çekti. Bağımlı kişilerin toplum tarafından damgalanarak dışlandığını belirten Ertan, “Bağımlılıkla mücadele konusunda duyarsız olmaya başladık. Devletin yürüttüğü politikalar da işin içine girince Kurdistan’da uyuşturucu kullanımı artmaya başladı” diye konuştu.
‘ÖZEL SAVAŞIN HEDEFİ KADINLAR’
Ertan’ın ardından Elif Gemicioğlu Yaviç, özel savaşın neden kadınları hedef aldığını anlattı. Yaviç, “Özel savaş politikaları artık toplumun iliklerine kadar işlemiştir. Özel savaş bir virüs gibi insanın bilincine işliyor ve toplumu yok ediyor. Özel savaş özellikle kadınları ve gençleri hedef alıyor çünkü toplumun geleceğini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Yine tarih boyunca kadının bilinci, duyguları ve düşünceleri hedef alındı. Türk devleti kurulduğunda Türk toplumu dışındaki tüm halkları gücü altına almayı hedefledi, bunu fiziki bir savaşla yapmadı. Fiziki öldürmeyle toplumların yok edilemeyeceğini fark eden egemenler daha sonra ortaya özel savaş politikalarını yürürlüğe koydu” şeklinde konuştu.
Panel, soru cevap kısmıyla sona erdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***