DİYARBAKIR – Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, Tatvan ilçesinde meydana geldiği iddia edilen bir taciz olayıyla ilgili kaleme aldığı haberinden üç saat sonra gözaltına alındı.
Aygül, Bitlis Valisinin verdiği bilginin ardından haberi yayından kaldırmıştı.
Polis ve uzman çavuşların karıştığı iddia edilen taciz olayını kendi internet sitesinde yayınlayıp, sosyal medya hesabından paylaştıktan yaklaşık üç saat sonra Aygül’ün evi polis tarafından basıldı.
Taciz haberi gerekçe gösterilerek, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı belirtilen Aygül, gözaltına alındı.
Gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyuran Aygül, “3 saat önce yaptığım taciz haberinden dolayı halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiasıyla gözaltına alındım. Polisler tarafından şu an evde arama yapılıyor. Gözaltına alınıp karakola götürüleceğim. Ben bir gazeteciyim, gazetecilik suç değildir” dedi.
VOA Türkçe’nin avukatından edindiği bilgiye göre ifadesi alınmak üzere emniyete götürülen Aygül, bugün adliyeye çıkarılacak.
Aygül, haberden sonra yaptığı paylaşımda, Bitlis Valisi Oktay Çağatay tarafından arandığını ve iddianın yalanlandığını belirtti.
“Teyit etmeden paylaştığım için tüm kamuoyundan özür diliyorum”
Haberi yayından kaldırdığını vurgulayan Aygül, şunları söyledi:
“Bitlis Valisi Oktay Çağatay aradı, haberim üzerine konuyu araştırdığını, ilgili adli makamlarla görüştüğünü böyle bir teşhisin olmadığını, polis ya da asker zanlı olmadığını net bir dille ifade etti. Polis-Adliye kaynaklarımdan tekrar teyit etmeye çalıştım ancak ulaşabildiğim bilgi, mülki idari amirinin verdiği bilgi kadar net değil. Konunun hassasiyetine istinaden haber yapmakta gecikmemek için acele ettim ancak bu aşamada valiliğin bu konudaki beyanı, aksini ispatlayamadığım müddetçe, esastır. Konu ülkenin de gündeminde olan hassas bir konudur, doğruluğuna kesin kanaat getirmeden kamuoyuyla paylaşmam doğru olmadı. Konunun her daim olduğu gibi kamuoyu adına takipçisi olacağım ancak teyit etmeden paylaştığım için tüm kamuoyundan özür diliyorum.”
Aygül eylül ayında 2014 yılında yazdığı bir haberinde AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e “kurt siyasetçi” dediği gerekçesiyle hakkında açılan hakaret davasında para cezasına çarptırılmış, cezayı ödemeyi reddedince tutuklanmıştı. Aygül, Corona virüsü izinleri kapsamında tahliye edilmişti.
Yargıtay cezayı bozdu
Bu arada sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle, kapatılan Dicle Haber Ajansında çalışanı, gazeteci Mehmet Güleş’e 3 Mayıs 2017’de, “örgüt propagandası yapmak” suçundan verilen 3 yıl 1 bir ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.
Cezada artırım hükümlerinin uygulanması nedeniyle alt sınırdan uzaklaşarak verilen ceza kararını inceleyen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, cezayı orantısız bularak bozdu.
Gazeteciye 11 yıl sonra tahliye
KHK ile kapatılan Kürtçe “Azadiya Welat” gazetesinin Tunceli Temsilcisiyken 2011 yılında tutuklanan Gökhan Gümüş, 11 yıl sonra tahliye edildi.
Gümüş “Terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla tutuklandıktan sonra hakkında dava açılmış ve 15 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Samsun’daki Bafra T Tipi Cezaevi’nden tahliye olan Gümüş, ailesinin yaşadığı Elâzığ’a döndü. Gümüş’ün tahliyesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, tutuklu gazeteciler için mücadeleye devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Gökhan Gümüş ile az önce telefonda konuştum sesindeki heyecan, mutluluk bana da yansıdı. Bir kez daha gazetecilerin de özgürlük isteminin de hapsedilemeyeceğini Gökhan’ın ses tonunda hissettim. Tüm tutuklu gazeteciler özgür oluncaya kadar mücadeleye devam.”