İSTANBUL – SES İstanbul Aksaray Şube yöneticisi Birsen Seyhan, bütçe yükünün büyük bölümünün yine ücretli ve emekçilerin sırtına yıkıldığını belirterek, “Sağlığa genel bütçeden ayrılan pay artırılmalı, en az yüzde 10’un üzerine çıkarılmalıdır” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Aksaray Şubesi, Meclis’te görüşülen 2023 yılı bütçesine ilişkin Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda sağlık emekçisini katıldığı basın açıklamasında, “2023 Sağlık Bakanlığı Bütçesi, sağlık emekçilerinin taleplerini görmeyen halkın sağlık hakkını karşılamayan bir seçim bütçesidir. Kabul etmiyoruz” pankartı açılarak, “Geçinemiyoruz”, “Sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım istiyoruz”, “Vergide adalet istiyoruz. Maaşlara yapılan zamlar vergi olarak geri alınıyor”, “Vergi yükü kaldırılsın”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Kreş ve sağlık imkanı sağlansın”, “Geçinemiyoruz insanca yaşanacak ücret istiyoruz” dövizleri taşındı.
SAĞLIĞA AYRILAN BÜTÇE ÖZEL SEKTÖRE AKTARILIYOR
Açıklamada konuşan SES Aksaray Yöneticisi Birsen Seyhan, Türkiye’de, özellikle 20 yıllık AKP iktidarı döneminde hazırlanan merkezi bütçelerin, yoksuldan alıp zengine aktaran bir anlayışla hazırlandığını belirterek, bu anlayışın sağlık bütçesine de yansıdığını sözlerine ekledi. Seyhan, sağlığa ayrılan kısıtlı bütçenin büyük kısmının da başta şehir hastaneleri olmak üzere özel sağlık sektörüne aktarıldığını ifade etti.
‘BÜTÇE SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ YOKSULLAŞTIRIYOR’
2023 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinin, sağlık emekçilerini nasıl yoksullaştığını gözler önüne serdiğini kaydeden Seyhan, “Sağlık Bakanlığı’nın merkezi bütçe içindeki payı 2022 yılında 6,63 iken, 2023’te 6,56’ya düşürülmüştür. Koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan oran yüzde 33,4’ten yüzde 28,6’ya düşürülmüş; Tedavi edici hizmetlere ayrılan oran ise yüzde 64,2’den yüzde 69,5’e çıkarılmıştır. Kamuda hastane başına 323 milyon lira ayrılırken, şehir hastaneleri başına 3 milyar 333 milyon lira ayrılmıştır. Şehir hastanelerine ayrılan bütçe hastane başına 10 kat daha fazladır. Şehir hastanelerin hizmet bedelinde yüzde 131,7’lik; kira bedelinde ise yüzde 57’lik artış yapılmıştır. Şehir hastanelerine aktarılan kaynaklar bakanlık bünyesinde görev yapan işçisinden hekimine 728 bin çalışanın gelirinde her ay 5.341 TL’lik iyileştirme yapılabilir” şeklinde konuştu.
VERGİ YÜKÜ EMEKÇİLERİN SIRTINDA
2023 bütçesinin vergi yükünü bu yıl da emekçilerin çektiğini aktaran Seyhan, bütçe hazırlanırken vazgeçildiği açıklanan 994 milyar liralık vergi gelirinin 750 milyar lirasının patronların ödemesi gereken vergilerden oluştuğunu söyledi. Seyhan, “Bu parayla 1000 yatak kapasiteli 300 hastane yapılabilir. Siyasi iktidar bütçe ile sermayeye ekonomik her türlü kolaylığı sağlayıp destek verirken, bütçe yükünün büyük bölümünü yine ücretli emekçilerin sırtına yıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
TALEPLER
2023 bütçesi işçi ve emekçilerin yaşadığı yoksullaşma süreci dikkate alınarak, acil ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilerek yeniden düzenlenmesini istediklerini söyleyen Seyhan, taleplerini şöyle sıraladı:
“*Sağlığa genel bütçeden ayrılan pay artırılmalı, en az yüzde 10’un üzerine çıkarılmalıdır.
*Sağlık bütçesi bütünüyle kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimi için kullanılmalıdır. Sağlıkta özelleştirmeye son verilmeli, büyük özel sağlık kurumları kamulaştırılmalıdır.
*Sağlık hizmetleri için katkı-katılım, ilave ücret adı altında halktan hiçbir şekilde ücret alınmamalıdır.
*Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi ve güçlendirilmesi gereklidir.
*Ek ödeme, teşvik vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet yaratan uygulamalara son verilmelidir. Herkese yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde ve tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödenmelidir.
*Ücretsiz kreş, hijyenik yemekhane, besleyici yemek, büyükşehir tazminatı, kültürel ve sosyal etkinlik alanları, psikososyal destek vb. taleplerimiz karşılanmalıdır.
*Tüm dolaylı vergiler kaldırılmalı, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalı, zenginlerden ‘servet vergisi’ kesilmelidir.
*Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalı, işçilere ve kamu emekçilerine gerçek enflasyon dikkate alınarak ek zam yapılmalıdır.
*Sağlık emekçilerinin sayısı artırılmalı, herkese güvenceli ve kadrolu istihdam sağlanmalıdır.
*Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir.
*Savaş toplum sağlığına zararlıdır. Ülke içinde ve dışında barış politikalarının geliştirilmesinde sağlık alanı söz sahibi olmalıdır.
*Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunumuna tüm aşamalarında sağlık örgütlerini karar alma süreçlerine dahil edecek mekanizmalar oluşturulmalıdır.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***