– İran’da 16 Eylül’de 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolarda, 3 Kasım’da bir Besic üyesinin öldürülmesiyle ilgili görülen davada yargılanan 16 kişiden beşi idama mahkum edildi.
Elburz eyaletine bağlı Kerec kentinde 3 Kasım’daki gösteriler sırasında Ruhullah Acemiyan adlı Besic milisi bıçaklanarak hayatını kaybetmiş, ikisi ağır beş güvenlik görevlisi yaralanmıştı.
İran devlet televizyonuna göre, İran Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, başkent Tahran’da basın toplantısı düzenledi.
İranlı Sözcü, Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında başlayan protestolar sırasında çıkan olaylarla ilgili devam eden yargı süreçlerinin sorulması üzerine sanıkların yargılanmasının “süratle ve ciddiyetle” yapılacağını söyledi. Gösterilerle ilgili tutuklananların “protestocu mu yoksa isyancı mı olduğu” sorusuna cevap veren Setayeşi, “Protestocu ile isyancı arasında fark vardır. Kimse protesto için tutuklanmadı. Yalnızca kamu düzenini bozan ve ülke güvenliğine karşı eylemde bulunan isyancılara karşı soruşturma açıldı ve bunlardan bir kısmı da tutuklandı” ifadelerini kullandı.
Tahran yakınlarındaki Kerec kentinde 3 Kasım’daki gösteriler sırasında güvenlik güçlerine yönelik saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı milis gücü Besic’in bir mensubunun bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili 16 kişinin yargılandığı davanın sonuçlandığını aktaran Setayeşi, “Sanıklardan beşi, güvenlik görevlilerine saldırıda bulunmak ve kamu düzenini bozmak suretiyle yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak suçundan idama mahkum edildi” diye konuştu.
Mahkemenin aynı davada yargılanan diğer 11 sanığı ise “uzun süreli hapis” cezalarına mahkum ettiğini belirten Setayeşi, sanıklardan üçünün 18 yaşının altında olduğunu aktardı.
Yargı Erki Sözcüsü, mahkemenin kararlarına itiraz yolunun açık olduğu ve temyiz edilebileceğini sözlerine ekledi.
TOPLAMDA 11 KİŞİ İDAMA MAHKUM EDİLDİ
Şu ana kadar İran yargısı aylardır süren eylemlerdeki rolleri nedeniyle idama mahkum etti.
Ölüm cezalarının çoğu “yer yüzünde bozgunculuk” ve “Muharebe” (Allah’a karşı savaş) suçlarından verildi.
İranlı yetkililer kısa süre önce eylül ortasından bu yana yaşanan ve güvenlik güçlerinin gerçek mermi de kullanarak müdahale ettiği eylemlerde güvenlik güçleri ve eylemcilerden oluşan yaklaşık 200 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. İranlı insan hakları örgütleri ise en az 470 eylemcinin öldürüldüğünü savunuyor. (DIŞ HABERLER)
İranlı kadın ve non-binary yönetmenlerin filmleri ücretsiz erişime açıldı
İranlı muhafazakar milletvekili: ‘Başörtüsüne uymayan kadınların banka hesapları kapatılabilir’
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***