– Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında bulunan Laçın Koridoru’nun ikinci haftasına giren ablukası nedeniyle Azerbaycan’ı Dağlık Karabağ’da gıda kıtlığı yaratmakla suçladı.
‘İNSANİ DURUM SON DERECE GERGİN’
Rusya’yı da bölgeye gönderdiği barış gücü askerlerinin Laçın Koridoru’nun açık tutamaması nedeniyle eleştiren Paşinyan kabinesiyle yaptığı toplantıdaki konuşmasında “Azerbaycan’ın Laçın Koridoru’nu yasadışı ablukası nedeniyle Dağlık Karabağ’daki insani durum son derece gergin” dedi.
Yaklaşık 12 bin Ermeni’nin yaşadığı Dağlık Karabağ uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın toprağı sayılıyordu 1990’ların başındaki savaşla ayrılan Dağlık Karabağ anklavı içindeki ve çevresindeki bazı toprakları Azerbaycan 2020’de kısa süren savaşın ardından geri almış, Rusya iki ülke arasındaki ateşkeste arabulucu olmuştu. Savaşta iki taraftan da 200’den fazla asker ölmüştü.
‘RUS BARIŞ KORUMA BİRLİĞİ GÖREVİNİ YETERİNCE YERİNE GETİRMİYOR’
Bu durumun 9 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildirinin ihlali anlamına geldiği şikayetinde bulunan Ermenistan Başbakanı “Bildirinin 6. maddesi uyarınca Laçın Koridoru, Rus barış gücü birliğinin kontrolünde bulunmaktadır, Azerbaycan da Laçın Koridoru’ndan vatandaşların geçişini, araç ve yük trafiğinin güvenliğini garanti etmektedir. Üç taraflı anlaşmayla belirlenen Laçın Koridoru’nun kontrol altında tutulması yükümlülüğünün Rus barış koruma birliğince yerine getirilmediği fiili olarak görülmektedir.” ifadelerini kullandı.
Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel malzemeler konusunda Laçin Koridoru’nun açık kalmasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Paşinyan ” Yüzlerce aile ablukanın farklı taraflarında bölünmüş durumda. Dağlık Karabağ’da gıda da dahil olmak üzere bir dizi temel üründe kıtlık var” dedi.
Paşinyan Birleşmiş Milletler ya da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bölgeye araştırma heyeti göndermesi çağrısı da yaptı.
AZERBAYCANLI EYLEMCİLER LAÇIN KORİDORU’NDA GÖSTERİLERE BAŞLAMIŞTI
Azerbaycan, 3 Aralık’ta Ermeni nüfusun yaşadığı ve geçici olarak Rus güçlerin konuşlandırıldığı Azerbaycan topraklarında madenlerin yasa dışı işletilmesi ve bunun sonucunda çevreye verilen zararın araştırılması, denetimi amacıyla bölgeye uzman ekipler göndermiş, bu ekiplerin bölgeye girişi Ermenilerce engellenmişti. Bu durum üzerine Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları üyeleriyle aktivistler, Azerbaycan topraklarındaki madenlerin yasa dışı işletilmesinin önlenmesi talebiyle Laçın Koridoru’nda protesto gösterisi başlatmıştı.
Ermenistan Laçın Koridoru’ndan sivillerin geçişine izin verilmemesiyle ilgili Azerbaycan’ı suçlarken, Azerbaycan yolun Rus güçlerinin barikatları nedeniyle kapalı olduğunu ve sivil geçişler için herhangi bir engel bulunmadığını savunmuştu. (DIŞ HABERLER)
Savaş bölgesine ‘objektif’ bir iklim aktivizmi olur mu?
Fransa’yı taraf tutmakla suçlayan Aliyev dörtlü barış görüşmesini iptal etti
Paylan: Türkiye-Ermenistan Dostluk Grubu kurulsun
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***