RIHA – Türkiye saldırılarında hayatını kaybeden ANHA muhabiri İsam Ebdullah ile birlikte Suriye’de son 11 yılda 756 gazetecinin katledildiğini aktaran YRA Eşbaşkanı Dilyar Cizirî, gerçeklerin saklanması için gazetecilerin hedef alındığını söyledi.
Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri Îsam Ebdullah, Türkiye’nin 20 Kasım’da Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine dönük gerçekleştirdiği hava saldırılarında yaşananları kamuoyuna duyurmaya çalışırken katledildi. Özgür Basın Birliği (Yekitiya Ragihandina Azad/YRA) verilerine göre, Ebdullah’ın katledilmesiyle birlikte Suriye’de iç savaşın patlak verdiği 2011 yılından bu yana yaşamını yitiren gazeteci sayısı 756’ya çıktı.
38 GAZETECİ KAYIP
YRA Eşbaşkanı Dilyar Cizirî, gerçeklerin kamuoyundan saklanması için gazetecilerin hedef alınanların başında geldiğini söyledi. Esad rejimi, DAIŞ, Türkiye ve Rus saldırılarında bugüne kadar 756 gazetecinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Cizirî, Türkiye ve bağlı paramiliter güçlerin kontrolünde bulunan bölgelerde 38 gazetecinin de kaybolduğu bilgisini paylaştı. Cizirî, “En çok katliam Şam hükümetinin himayesi altında yaşandı. 532 gazeteci Şam hükümeti himayesinde olan alanlarda kayboldu” dedi. Cizîrî, Rus savaş uçaklarının bombardımanında da bugüne kadar 29 gazetecinin katledildiğini aktardı.
5 ANHA MUHABİRİ KATLEDİLDİ
Said Ahmed, Mihemmed Reşo ve İsam Abdullah’ın son dönemki saldırılarda yaşamını yitiren gazetecilerden bazıları olduğunu ifade eden Cizirî, 2013’te faaliyetlerine başlayan ANHA’nın 5 muhabirinin de bu süreçte katledildiğini kaydetti. Cizirî, gazeteciler Dilişan İbiş, Rizgar Adanmış ve Hogir Mihemmed’in Deyrazor’da DAİŞ’ten kaçarken araçlarının patlatılması sonucu; ÇIRA TV muhabiri Mihemmed Hisen Reşo ile Îsam Ebdullah’ın da Türkiye saldırılarında katledildiğini ifade etti. Cizirî, söz konusu saldırılarda ayrıca birçok gazetecinin yaralandığını söyledi.
BASIN ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
Şam hükümeti, paramiliter gruplar ve Türkiye’nin gazetecilerin yaşamlarına kast ettiğine dikkati çeken Cizirî, uluslararası gazeteci örgütlerinin bu duruma ses çıkarması gerektiğini vurguladı.
Cizirî, “Bugüne kadar gazetecilere dönük saldırılara karşı uluslararası basın örgütleri sessizler. Gazetecileri savunan basın örgütleri, Türkiye’nin bu saldırılarında kör ve lal rolü oynuyor. Bunu kınıyoruz. Bu sessizlik bu kurumların da Türkiye ve ona bağlı çeteleri desteklediğini gösteriyor. Bu rollerinden vazgeçip, gazetecilere sahip çıkmalıdırlar. Bu sessizliği bozmalılar” çağrısı yaptı. Cizirî, Türkiye’ye de “bu savaş siyasetinden ve gazetecileri hedef almaktan vazgeç” diye seslendi.
ROJAVA’DA BİN 450 GAZETECİ BULUNUYOR
Cizirî, Kuzey ve Doğu Suriye’de 2011 sonrasında basın çalışmalarının başladığına işaret ederek, 119 basın örgütünün burada temsilcisinin olduğunu aktardı. Cizirî, bu kuruluşlarda yaklaşık bin 450 basın çalışanı olduğunu belirterek, “Suriye’de ilk kez bu kadar büyük bir camianın olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan 360’dan fazlası özgür basın çalışanı” dedi.
MA / Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***