Fotoğraf: care.org
Suriye’de başlayan kolera salgınında en az 39 kişinin öldüğü açıklandı. Vakaların bildirildiği yerlerin kuzeyde Halep ve Rakka, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Irak sınırındaki Deyrizor olduğu kaydedildi.
Birleşmiş Milletler ve Suriye Sağlık Bakanlığı salgının Fırat Nehri’nin kirli sularını içen ve tarla sulayan çiftçilerle bağlantısı olduğunu düşündüklerini belirtti.
Suriye’deki sağlık hizmetleri yıllarca süren iç savaşta ağır darbe aldı. Ülkenin birçok yerinde içme suyu sorunu yaşanıyor.
‘SALGIN İNSANLARIN HAYATINA KABUS GİBİ ÇÖKTÜ’
Euronews’te yer alan habere göre uluslararası insani yardım kuruluşu CARE’in Türkiye sorumlusu İbrahim Şirin koleranın Suriye genelinde yeni bir salgın olarak insanların hayatlarına “kabus gibi çöktüğünü” ifade etti ve yerlerinden edilmiş, kamplarda barınanların su, temizlik, temel hijyen ve sağlık hizmetlerinden yoksun olduğunun altını çizdi.
Dünya Sağlık Örgütü Bölge Direktörü Ahmed Al-Mandhari de kolera salgınıyla mücadele edebilmek için ilaç yüklü bir uçağın pazartesi günü başkent Şam’a indiğini, bir başka uçağın da çarşamba günü beklendiğini bildirdi.
Mandhari ayrıca Suriye sağlık yetkililerinin salgının başka bölgelere ve dünyaya yayılmasını önlemek için uluslararası örgütlerle iş birliği içinde olduğunun altını çizdi.
Suriye’deki BM Mukim İnsani Yardım Koordinatörü İmran Rıza 13 Eylül’deki yazılı açıklamasında, hastalığın geçen ayın sonundan bu yana ülkenin Halep, Deyrizor, Rakka, Haseke ve Hama bölgelerinde etkili olduğunu belirtmiş ve hastalığın hızla yayılma tehlikesine dikkat çekmişti.
Rıza ayrıca, 25 Ağustos’tan 10 Eylül’e kadar ülke genelinde, kolera mikrobunun yol açtığı 936 şiddetli ishal vakasının tespit edildiği ve en az 8 kişinin öldüğü bilgisini paylaşmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***