Kuzey Irak’ın Dohuk vilayetinin Zaho bölgesinde düzenlenen ve 2’si çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırının ‘terör örgütü kaynaklı’ olduğunu açıkladı.
Bağdat, Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini alenen ihlal etmekle suçladı. ABD, gelişmeleri takip ettiklerini açıkladı.
Irak, 30 kişinin de yaralandığı saldırı nedeniyle ülke genelinde bir günlük yas ilan etti.
Türk Dışişleri Bakanlığı, saldırıya ilişkin, “Terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz.” ifadeleriyle Bağdat hükümetine tepki gösterildi.
Irak, Ankara maslahatgüzarını geri çağırdı
Saldırı sonrası Ankara’ya sert tepki gösteren Irak hükümeti, maslahatgüzarını geri çağırdı, Türkiye’ye de Irak topraklarındaki güçlerini çekmesi çağrısında bulundu.
Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, Kuzey Irak’taki topçu saldırısından Türkiye’yi sorumlu tuttu.
Türkiye sınırındaki Zakho bölge yetkilisi Mushir Bashir AFP’ye yaptığı açıklamada, silahlı saldırının kurbanlarının çoğunlukla “orta ve güney Irak’tan gelen Iraklı Arap turistler” olduğunu söyledi.
Türk Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak AFP’ye “topçu ateşi yapıldığına dair herhangi bir bilgi olmadığını” söyledi.
Zaho’daki sağlık yetkilileri saldırıda dokuz kişinin öldüğünü ve 23 kişinin yaralandığını söyledi. Ölenler arasında en az üç kadın, iki çocuk olduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan açıklama
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TRT habere yaptığı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir bir saldırımız olmamıştır.” dedi.
Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bir kere daha vefat eden 9 kardeşimize Allah’tan rahmet diliyoruz, yaralılara şifa diliyoruz. İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye’ye getirebileceğimizi de söyledik. Bu saldırı ile ilgili Türkiye’yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık daha doğrusu, Tükiye’nin hiç bir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz. Dün bu haberler gelir gelmez tabi ilgili kurumlarımızla istişareler yaptık. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre herhangi sivillere yönelik bir saldırımız olmamıştır. Bizim hedefimiz Suriye’de terör örgütleri olmuştur. Irak’ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur. Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla iş birliği yapabileceğimizi de açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye’ye yönelik suçlamaları reddediyoruz. Türkiye’ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz.”
Türk Büyükelçiliği önünde protestolar
Bağdat’taki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular Irak’ın kuzeyindeki saldırıyı kınadı.
Muhammed Ali adlı bir protestocu, AP’ye yaptığı açıklamada “Vurduğunuz yerler çocukların, erkeklerin ve kadınların bulunduğu sivil alanlar. Neden bir tatil beldesine hava saldırısı düzenliyorsunuz?” dedi.
Iraklı turistler, havanın nispeten daha serin olması nedeniyle yaz aylarında güneyden Kürt bölgesine tatile geliyor.
Sayid Kasım adlı bir başka protestocu ise yine AP’ye yaptığı açıklamada “Bu Başbakanı Mustafa el Kazımi’ye bir mesajdır: İran, Türkiye ya da herhangi bir ülke tarafından bundan sonra bir ihlal söz konusu olduğunda, Irak halkı olarak IŞİD’e karşı durduğumuz gibi onlara karşı da duracağız. Bu Türkiye’ye bir mesajdır. Eğer yarına kadar bir çözüm bulunmazsa, tüm Türk şirketlerini kapatacağız.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da saldırıyla ilgili açıklama yapıldı. Bakanlık Sözcüsü Ned Price, “Irak’ta askeri eylemlerin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğine ilişkin duruşumuzu teyit ediyoruz” dedi ve gelişmeleri takip ettiklerini dile getirdi.
Diğer yandan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, saldırıyla ilgili yaptığı paylaşımda “Zaho’da hayatını kaybeden masum sivillere Allah’tan rahmet, acılı ailelere sabır diliyorum. Türkiye; bu olayın aydınlatılması için Irak makamlarıyla tam bir işbirliğine gitmelidir.” dedi.
HDP: Zaho’daki katliam ikinci Roboski’dir
Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır.
Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir.
Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz.
Ayrıca bu katliama kapı aralayan tezkerenin meclisten geçmesi nedeniyle Meclis başkanının derhal Genel Kurulu bu gündemle acil toplanma çağrısında bulunması talebimizi kamuoyu önünde iletiyoruz.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***