Matematikçi, yazar Aziz Nesin tarafından 1973’te İstanbul Çatalca’da kurulan Nesin Vakfı’nın hesapları 5 Nisan tarihinde İstanbul Valiliği ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla engellendi. Aziz Nesin, ‘yetti ama’ notuyla dün bir mektup paylaşarak yaşananları duyurdu. 2017’de vakfın sosyal medya üzerinden yardım kampanyası yürütmesi engellenme nedeni olduğu iddia edildi. Nesin yayımladığı mektupta konuya ilişkin bazı ayrıntılar dikkat çekiyor. Ayrıntılarda öne çıkan unsur iktidara yakınlığıyla bilinen İsmailağa cemaati. Söz konusu yapıya ait olduğu belirtilen Rabıta Vakfı, Nesin Vakfı’nın yakınında bir araziye yerleşti. Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, bu yerleşimin ardından Rabıta Vakfı’nın çeşitli nedenlerle Nesin Vakfı’nı hedef gösterip tehdit ettiğini dile getirdi.
Cumhuriyet’te yer alan haberde Cihangiroğlu hesap engel kararını ve Rabıta Vakfı’nın söz konusu süreçteki pozisyonunu anlattı.
‘50 YILLIK KOCA KURUM BİR GÜNDE FELÇ EDİLMEK İSTENDİ’
Yaklaşık beş yıl önce vakfın yanındaki araziyi bağışçıların kendi rızalarıyla yardım etmeleri sonucunda satın aldıklarını belirten Süleyman Cihangiroğlu, “Bunu bahane ederek hesaplara koydukları engellemeyle 50 yıllık koca kurum bir günde felç edilmek istendi. Varsayalım ki Nesin Vakfı’nın böyle bir kabahati oldu ki, bu asla söz konusu değil. Vakıf, kuruluş amacı içerisinde bağış kabul etme hakkı olan bir kurum” ifadelerini kullandı.
‘SİZE HESAP VERMEK, HERHANGİ BİR YAZI DA VERMEK ZORUNDA DEĞİLİZ’
Engelleme işlemlerinden sonra avukatlar aracılığıyla genel müdürlükle iletişime geçtiklerini belirten Cihangiroğlu, “Kendilerine sadece ‘Blokeyi ne gerekçeyle koydunuz? Lütfen bununla ilgili yazıyı bize iletebilir misiniz?’ diye sorduk. Genel müdürlük, ‘Bizim yetkimiz var, yetkimizi kullandık. Size hesap vermek, herhangi bir yazı da vermek zorunda değiliz. Bizi istediğiniz yere şikâyet edin’ dediler” ifadelerini kullandı.
‘RABITA VAKFI’YLA İLGİLİ ŞİKÂYETTE BULUNDUK ANCAK HİÇBİR ŞEY YAPILMADI’
Banka hesapları engellendikten sonra yeni hesap açtıklarını söyleyen Cihangiroğlu, “Elden gelen bağışları yeni açtığımız hesaplara yatırdık, kurumu döndürmeye çalıştık. Bayramdan önceki son mesai gününde çalışanların maaşlarını bayramdan önce ödeyelim dedik. O parayı yatırdığımız hesap da o gün engellendi” dedi. Şimdiye kadar birçok yere Rabıta Vakfı’yla ilgili şikâyette bulunduklarını ancak hiçbir şey yapılmadığını vurgulayan Cihangiroğlu, “Rabıta Vakfı’ndan bir kişi aylarca vakfımızın fotoğraflarını çekti. Bizim sokak kameralarından bunu tespit ettik. Jandarmaya şikâyet ettik. Şikâyet dilekçemizi verirken jandarmanın önünde bana saldırdı” ifadelerini kullandı.
İsmailağa cemaatine bağlı Rabıta Vakfı’yla tartışmalar başladıktan sonra bu problemlerle karşılaştıklarını belirten Cihangiroğlu, “Bir gece 23.00’te yüksek ses ve ses sistemiyle ibadet etmeye başladılar. Arayıp ‘Çocuklarımız uyuyor, rica etsek bunu daha makul saatlerde yapabilir misiniz?’ dedik. Bunu söyledikten sonra hakkımızda düşmanlaştırma söylemine başladılar” dedi.
‘BURASI VAKIF DEĞİL’
Söz konusu iddiaları Rabıta Vakfı’na sormak için vakfın sitesindeki telefon numarasından vakıf arandı. Telefonu açan yetkili kişi “Burası vakıf değil” diyerek telefonu kapattı ve soruları yanıtsız bıraktı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***