Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “manevi kızı” olarak bilinen AKP Genel Merkez Kadın Kolları Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Hatice Atan, kamu kurumlarındaki etkilerinin yanı sıra, kayyım atanan belediyelerin de fiili başkanı haline geldi.
Adı sık sık yolsuzluklarla anılan Atan, kentte bulunan birçok tarihi yapıyı başkanlık yaptığı derneklere tahsis etmek için girişimlerini sürdürüyor. Atan, bu kez Cizre’de bulunan, tarihi 14’üncü yüzyıla dayanan Medresa Sor’a göz dikti.
BİRÇOK DERNEĞE BAŞKANLIK YAPIYOR
Bırca Belek Kültür Sanat ve Kalkınma Dernek Başkanı, Aile Destek Merkezi (ADEM) Genel Koordinatörü olan Atan, ayrıca Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı ve Geleceğe Işık Saçan Kadın Derneği Başkanı görevini yürütüyor.
TARİHİ BİRCA BELEK’İ OFİS OLARAK KULLANIYOR
Tüm resmi protokollerde yer verilen Atan’ın, kayyım tarafından kapatılan eski Bişeng Sağlık Merkezi ile AKP Şırnak İl Başkanlığı, AKP Cizre İlçe Başkanlığı ve Cizre Kalesi içerisinde bulunan tarihi eski belediye binasında ayrı ayrı ofisleri bulunuyor. Atan ayrıca, kentte bulunan tarihi yapıları, başkanlık yaptığı derneklere tahsis ettirdi.
Hatice Atan
17 Kasım 2016 tarihinde Cizre Belediyesi’ne atanan kayyım, mülkiyeti belediyeye ait olan Kale Mahallesi’nde bulunan tarihi Birca Belek’te yer alan yapıyı, Atan’ın başkanlığını yaptığı Birca Belek Kültür Sanat ve Kalkındırma Derneği’ne tahsis etti. O tarihten sonra tarihi yapıyı terk etmeyen Atan, binayı hem ofis hem de dernek olarak kullanıyor.
BELEDİYELERE FİİLİ BAŞKAN
Mezopotamya Ajansı’ndan Dilgeş Ruvanas’ın haberine göre, Şırnak İl Özel İdaresi’nde 11 yıldır sigorta primleri yatırıldığı ve düzenli bir şekilde her ay maaş aldığı ortaya çıkan Atan’a, 2016 yılında Şırnak Belediyesi’ne atanan kayyım yerine imza atma yetkisi verilmişti.
Atan’ın, halen kentte kayyım atanan belediyelerin fiili başkanı olarak anıldığı belitildi.
MEDRESA SOR’U AKP’YE YAKIN DERNEK İÇİN İSTİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Medresa Sor, 30 Eylül 2019’da restorasyon kapsamına alındı. 4 yıldır süren restorasyonun bedeli ise, 4 milyon 42 bin 289 TL olarak belirlendi. Atan, restorasyonu devam eden medresenin, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hayrat İnsani Yardım Derneği’ne tahsis edilmesi için harekete geçti.
Atan’ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptığı öğrenildi. Atan’ın bu girişimleri üzerine durumdan rahatsız olan kimi isimler, medresenin bir bölümünün Hayrat İnsani Yardım Derneği için, bir diğer bölümünün ise Atan’ın ofisi için tahsis edilmek istendiğini söyledi.
Atan’ın, Genel Koordinatörü olduğu Aile Destek Merkezi’nde (ADEM) yapılan el işi malzemelerin medresenin bir bölümünde satışa sunulacağını, geri kalan kısmını da Hayrat Derneği’ne kiraya vereceği iddia edildi.
Gelen tepkiler üzerine Şırnak Valiliği’nin kurum amirleriyle bir toplantı yaptığı ve medresenin bir kısmının Atan ve derneğe tahsis edilmesinin konuşulduğu ileri sürüldü.
Restorasyonu devam eden Medresa Sor
HAYRAT DERNEĞİ NEDİR?
Atan’ın medreseyi tahsis etmek istediği Hayrat Derneği, 1974 yılında kuruldu, 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “kamu yararına çalışan dernek” olarak kabul edildi. AKP tarafından “izin almadan yardım toplama hakkı” verilen dernekler arasında yer alan Hayrat Derneği, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Efrîn kentinde “eğitim hizmetleri” veriyor.
Ayrıca cinsel saldırılarla gündeme gelen Ensar Vakfı’na da “moral” veren kuruluşlardan biri olarak biliniyor. 2020 yılında İdlib’teki cihadist gruplar için yardım kampanyası düzenleyen dernekler arasında yer alan Hayrat Derneği, “yardım” adı altında toplanan eşyaları TIR’larla İdlib’e götürdü.
MEDRESA SOR’UN TARİHİ
Medresa Sor, 900 -1495 ile 913-1507 yılları arasında hüküm süren Cezire Azizan Beylerinden İkinci Şeref Xan tarafından Cizre’nin batı surları üzerinde inşa edildi. Bir kitabesinin bulunmaması nedeniyle medresenin yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor.
Tek katlı olan medresenin doğu duvarında giriş eyvanı ve batıda ana eyvan olmak üzere iki eyvanı bulunuyor. Bu eyvanların yanı sıra avluyu doğu, batı ve kuzeyde çevreleyen, müderris ve öğrenci odalarına geçişi sağlayan revaklar da birer eyvan kuruluşundadır.
Medresenin güneyinde doğu-batı doğrultusunda üç kubbeyle örtülü dikdörtgen planlı mescit bölümüyle, mescidin güneyinde dışa beşgen olarak taşkın ve içten sekizgen planlı medreseyi yaptıran Mîr ailesinin mezarlarının ve ünlü Kürt şairi Melayê Cizîrî’nin mezarının bulunduğu iki katlı bir türbe bulunuyor.
Yapının temelinde üzerinde yükseldiği sur duvarında olduğu gibi büyük boyutlu düzgün bazalt taş kullanılırken, beden duvarları ve örtü sistemi tamamıyla kırmızı tuğlalarından oluşuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***