Bylock yargılamaları yapan Ağır Ceza Mahkemeleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı adli emanetinde 6 yıldır saklanarak ve 100 bin kişinin yargılanmasına sebep olan Bylock serverını ısrarla istemiyor. Fakat Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 13 Nisan 2022 tarihli 2020/17037 Başvuru Nolu Harun Evren kararında “başvurucunun kendisinin elde edemeyeceği sadece mahkeme yardımıyla elde edilebilecek delilleri toplatma talebinin ret edilmesini” silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerini ihlal kabul etti.
AYM’nin bu önemli kararını yorumlayan avukat Murat Akkoç, kararın yargılamaların yeniden yapılmasını sağlayacağını söyledi.
BYLOCK YARGILAMALARINDA DANANIN KUYRUGU KOPTU.
AYM KARARINA GÖRE TÜM YARGILAMALAR SİL BAŞTAN YENIDEN YAPILMAK ZORUNDADIR1-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı adli emanetinde 6 yıldır saklanarak 100 bin mağdurdan kaçırılan “Bylock Serverını” Ağır Ceza Mahkemeleri ısrarla istemiyor. pic.twitter.com/N32FrrKRdu
— Av.Murat AKKOÇ (@avmuratakkoc) May 29, 2022
MAHKEMELER HİÇ İNCELEMEDİ
“AYM 13 Nisan 2022 tarihli 2020/17037 Başvuru Nolu Harun Evren kararında “başvurucunun kendisinin elde edemeceği sadece mahkeme yardımıyla elde edilebilecek delilleri toplatma talebinin ret edilmesini” silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerini ihlal kabul etmiştir.
Bylock delilini esas alan Cemaat yargılamalarında User-ID, şifre ve grup elemanlarını içerir Bylock Tespit ve Değerlendirme Tutanağı hükme esas alınmaktadır. Tutanaktaki bilgilerin kaynağı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı adli emanette 6 yıldır saklanan Bylock serverıdır.
Bylocktan yargılanan onbinlerce mağdur altı yıldır yargılandıkları ACM’lerden Bylock serverının istenmesini ve incelenmesi talep etmiş fakat mahkemeler “dosyaya bir katkı sağlamayacağı” gerekçesiyle bu talepleri ret etmiştir. Serverı ACM, ISTINAF ve YARGITAY incelememiştir.
Bylock serverı olduğu iddia edilen dijital materyal Ankara Başsavcılığı 2018/180056 soruşturma nolu dosya içindedir. 100 bin mağdurun Bylock delilinin kaynağı dijital materyale kendi imkanlarıyla ulaşması mümkün değildir. Delili savcılıktan sadece mahkemeler isteyebilir.
HÜKMÜN SIHHATİNİ ETKİLER
Anayasa mahkemesi Bylock kullanma iddiasını kabul etmemiş kişilerin hükme esas alınan deliller yönünden; sadece mahkemenin toplayabileceği delillerin toplanmamasını ve itirazlara uygun inceleme-araştırma yapılmamasını hak ihlali saymıştır.
Bylock deliliyle yargılama yapan tüm mahkemeler “hükmün sıhhatini etkiler mahiyette” olan AYM 13 Nisan 2022 tarihli 2020/17037 Başvuru Nolu Harun Evren hak ihlali kararına göre yargılama yapması tercih değil yasal zarurettir.
Bylocktan yargılanan her bir mağdur AYM kararını savunmasında kullanmalıdır. Mutlaka Bylock tutanağına karşı sahtecilik itirazı yapılarak kararda belirtilen ihlal nedenlerine uygun delil toplatma talepleri dosya hangi aşamada olursa olsun(ACM, ISTINAF,YARGITAY) yapılmalıdır.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Mahkemeler delil toplatma taleplerini ret etseler dahi bu retler AYM ve AIHM başvurularında hak ihlali nedeni sayılacaktır. AYM bu kararı hukuka inancından değil AIHM’e “ben hala etkin bir iç hukuk yoluyum” söylemi gereği zarureten verilmiş hesaplı-stratejik bir karardır.
Tüm mağdur, masum ve mazlumların hukuki dirençlerini kaybetmeden her türlü yasal itirazlarını süresinde yapmaları hayati önemdedir. Tüm hakların tazminatlarla birlikte eksiksiz alınacağından bir hukukçu olarak şüphem yoktur.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***