Karadeniz’in Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illerindeki 822 bin dekarda 200 binden fazla çay üreticisi, çay hasadına başlanmasına bir aydan az bir süre kala çay alım fiyatının açıklanmasını bekliyor.
1,5 milyon ton yaş çay üretiminin yapıldığı Türkiye’de çayın yüzde 60’ını alan ÇAYKUR, taban fiyatı açıklamadı.
‘KOTA KALDIRILSIN’
CHP Milletvekili Orhan Sarıbal çiftçinin beklentilerini şöyle sıraladı:
Kota kaldırılmalı. Yani 600 kilo çıkan bahçeden 600, 400 kilo çıkan bahçeden 400 kilo alınsın.
Kontenjan da kaldırılması gerekiyor. Çiftçi imkanları çerçevesinde 50 kilo da biçebilir, 100 kilo da biçebilir. Kontenjan meselesi de çiftçinin yararına düzenlenmeli.
Randevu sistemi çiftçiyi zorlayan bir uygulama. ÇAYKUR belli miktarda alım yaptığı için randevu sistemini işletmekte. Fazla biçim yapan çiftçi ÇAYKUR’a ürününü veremediği zaman özel sektöre mecbur kalmaktadır.
‘AÇIKLANACAK FİYAT TABAN OLSUN’
Açıklanacak yaş çay alım fiyatı “taban fiyat” olmalı. Özel sektör alsa bile belli bir fiyatın altında alım yapmasına engel olunmalı veya çiftçinin özel sektöre verdiği çayın fiyat farkını hükümet karşılamalı.
Çiftçi diyor ki “Ben geçen sene 1 ton çay karşılında ne alıyor isem bu yıl da alabilmeliyim”.
Çiftçinin kullandığı gübre geçen yıla göre 3 kat arttı. Mazot aynı şekilde 3-3,5 kat arttı. İşçilik ücreti belli değil. Bu maliyetler göz önüne alındığında yaş çayın fiyatının 3 kat arması durumunda 12 liraya karşılık geliyor.
Bu rakamı vermeyeceklerini biliyoruz. Çiftçi yaş çayın alım fiyatını ton başına 8 bin artı 500 lira da prim olmak üzere 8 bin 500 lira olmasını istiyor. Çiftçinin, ziraat odalarının talebi bu yönde. Bu yıl çay alım fiyatı kilo başına 8 lira 50 kuruş olmalıdır.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***