Hızla Yükselen enflasyon ve cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusundaki inadı sebebiyle, Türkiye’nin cari açık hakkında tahminler açıklanmaya başladı. Reuters’ın toplam 13 kurumun katılımıyla düzenlediği ankette 2022’ye ilişkin cari açık beklentisi 29 milyar dolardan 38,25 milyar dolara revize edildi.
ForeksHaber’in 15 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, 2022 yılı cari işlemler medyan beklentisi 34 milyar dolar, ortalama ise 36 milyar 475 milyon dolar olarak açıklandı.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş ise, “Cari işlemler açığının ilk çeyrekte 18 milyar doları aşması, mart sonu itibarıyla yıllık olarak ise 26 milyar dolara ulaşması bekleniyor.” dedi.
Para Analis’de yer alan habere göre; Hazine ve özel sektörün dışardan borçlanması ise önce Fed’in faiz artırımları, sonrasında ise yüksek CDS primi nedeniyle çok pahalı. HSBC Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy 7 Nisan günlük raporunda şunları kaydetti:
“ABD tahvil faizleri dün kendi içinde ayrışırken 2 yıllık tahvil faizi günü 4 baz puan düşerek %2.47’de bitirdi. Diğer yandan, dün gün içinde %2.66’ya kadar yükselen 10 yıllık faizi günü 5 baz puan artışla %2.60’da tamamladı. ABD tahvil faizleri bu sabah genel olarak gerilerken 10 yıllık tahvil faizi %2.57’de seyrediyor.
Küresel risk alma iştahında düşüş dün CDS’lerin genel olarak yükselmesine neden oldu. Gelişmekte olan piyasalar ortalama 5 yıllık CDS’i dün 5 baz puan artarak 233 baz puana çıktı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i ise 25 baz puan artışla 589 baz puana yükseldi. ABD uzun vadeli tahvil faizlerinde ve CDS’te görülen artış Eurobond fiyatlarını olumsuz etkilerken 2047 vadeli dolar cinsi Eurobondun getirisi dün 19 baz puan artarak %8.47’ye çıktı. Diğer yandan, 10 yıllık TL cinsi tahvil faizi 60 baz puan artışla %26.20’ye yükseldi. Yılın kalanında %70’i aşabileceğini öngördüğümüz enflasyon nedeniyle sabit kuponlu tahvil piyasası konusunda temkinli görüşümüzü koruyoruz”.
TÜRKİYE’NİN 2022 CARİ AÇIĞI 38 MİLYAR DOLARI AŞACAK
Tarihi rekor seviyelere ulaşan enerji ithalatı sonrası Reuters’ın anketine göre şubatta cari açığın 5,5 milyar dolara gelmesi bekleniyor. Reuters’ın toplam 13 kurumun katılımıyla düzenlediği ankette şubat için cari açık tahminleri 4,7 milyar dolarla 6,2 milyar dolar bandında. Ankette 2022’ye ilişkin beklentiyse 29 milyar dolardan 38,25 milyar dolara revize edildi.
Cari açık, ocakta enerji maliyetlerindeki rekor artışla 7,1 milyar dolarla dört yılın zirvesine çıkmıştı.
SAVAŞ, İTHALAT FATURASINI KABARTTI
Hükümet kanadından açıklanan yeni ekonomi modeli, ihracat artışıyla cari fazla verme ve bu yolla kurlardaki yükselişi dengeleme üzerine kurulsa da, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle özellikle artan petrol fiyatları Türkiye’nin ithalat faturasını kabarttı.
Ekonomistlerin Şubat ayı cari işlemler medyan tahmini 5 milyar 400 milyon dolar, ortalama tahmini ise 5 milyar 620 milyon dolar açık oldu.
ForeksHaber’in 15 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Şubat ayı cari işlemler tahmininde en yüksek beklenti 4 milyar 700 milyon dolar açık olurken, en düşük beklenti ise 8 milyar 500 milyon dolar açık şeklinde oluştu.
Ocak ayında 7,2 milyar dolar açık yönünde açıklanması beklenen cari işlemler verisi, 7,11 milyar dolar açık olarak açıklanmıştı.
2022 yılı cari işlemler medyan beklentisi 34 milyar dolar, ortalama ise 36 milyar 475 milyon dolar açık oldu. En yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla, 28 milyar 500 milyon dolar açık ve 53 milyar dolar açık oldu. Geçen ayki ForeksHaber anketinde yılsonu medyan tahmini 28 milyar dolar, ortalama beklenti ise 25 milyar 955 milyon dolar açık seviyesinde oluşmuştu.
Şubat ayı cari işlemler verisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 11 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da açıklanacak.
DÜNYA YAZARI AKTAŞ: CARİ AÇIK İLK ÇEYREKTE 18 MİLYAR DOLARI AŞACAK
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, “Cari işlemler açığının ilk çeyrekte 18 milyar doları aşması, mart sonu itibarıyla yıllık olarak ise 26 milyar dolara ulaşması bekleniyor.” dedi.
Aktaş, “Bu yıl ocakta 10.3, şubatta 7.9, martta 8.2 milyar dolar ticaret açığı verildi. Ödemeler dengesine ilişkin olarak henüz ilk ayın gerçekleşmesi açıklandı ve ocak ayındaki cari işlemler açığı 7.1 milyar dolar oldu.
Şubat ve mart aylarının dış ticaret gerçekleşmesinden yola çıkılarak yapılan hesaplamalar, bu aylarda sırasıyla 5.5 ve 5.8 milyar dolar civarında cari açık verileceğine işaret ediyor.
Bu durumda yılın ilk çeyreğindeki cari açık 18 milyar doların üstüne çıkacak. Cari açık, mart sonu itibarıyla da yıllık bazda ise 26 milyar dolara ulaşacak” dedi.
GİZEM ÖZTOK ALTINSAÇ: SAVAŞIN İLK FATURASI 40 MİLYAR DOLAR
Global paradigmanın tamamen değişmesi ile bugüne kadar Türkiye’nin bir yere kadar arkasından esen rüzgârın tersine döndüğünü kaydeden TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Yüksek enflasyon ve bir refah kaybı var. Dünyada da buram buram enflasyon var ve TL’de de baskı var. Ortodoks para politikalarına dönmememiz gerekiyor. Rusya Ukrayna savaşı ile ilk aşamada 40 milyar dolarlık bir ekstra maliyet çıkıyor. Emtialarda ciddi fiyat baskısı ile karşı karşıya kalacağız” değerlendirmesini yaptı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***