Volkswagen CEO’su Herbert Diess, Ukrayna’da savaşın uzamasının Avrupa’da yüksek enflasyon bakımından büyük bir tehdit olduğunu ve uzayan savaş sonrası ekonomik bağların tamamen koparılmasının Avrupa’yı bir kabus senaryosuna götürebileceğini söyledi.
Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen’ın başındaki isim Ukrayna’da uzayacak bir savaşın bölge ekonomisi üzerinde pandemiden çok daha kötü bir etkisi olabileceğini belirtti.
Küresel tedarik zincirinde yaşanacak bozulmaların, “fiyatlarda ciddi yükselişlere, enerji kıtlığına ve enflasyona” neden olabileceği konusunda uyaran Diess, “Almanya ve Avrupa ekonomileri için çok riskli bir durum oluşabilir” ifadelerini kullandı.
SAVAŞIN AVRUPA EKONOMİSİ İÇİN YARATTIĞI TEHDİT OLAĞANÜSTÜ
Şimdiye dek uygulanan yaptırımlar ve Rusya’nın cevap olarak doğalgazı kesebileceğine dair endişeler enerji piyasalarında karmaşa yaşanmasına neden oldu.
Yüksek enflasyonun tüketicilerin ciddi şekilde sıkışmasına neden olacağını belirten Diess, “Bu savaşın Avrupa ve Almanya için yarattığı tehdit olağanüstü” değerlendirmesinde bulundu.
Euro Bölgesi enflasyonu şubat ayında yüzde 5,8 ile yeni rekor seviyesini görürken bu yıl içinde yüzde 7 seviyesine kadar gelebileceği öngörülüyor.
Artan fiyatlar ve yavaşlayan ekonomik büyüme gibi tehditlerle karşı karşıya kalan Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü toplanması bekleniyor.
Avrupa’nın enerji ihtiyaçları için büyüyen Rusya bağımlılığı şimdiden ABD ile görüş ayrılıklarına neden olmuş ve geçtiğimiz hafta ABD’nin Rus petrol ve gazı için açıkladığı ambargoya Almanya’nın katılmayacağını açıklamasıyla sonuçlanmıştı. Rusya Avrupa’da hem ısınma hem de üretim tesislerinin elektriği için kullanılan gazın yüzde 45’ini sağlıyor.
RUSYA İLE EKONOMİK BAĞLARIN KOPARILMASININ KAYDA DEĞER SONUÇLARI OLUR
Rusya ile ekonomik bağların kopmasının hissedilir sonuçlar yaratacağı konusunda uyarıda bulunan Diess, “Almanya gibi Rus enerjisine ve ham maddelerine bağımlı bir ülkede Rusya ile ekonomik bağların tamamen koparıldığı bir senaryoyu düşünürseniz ki bu savaşın uzaması durumunda böyle bir ihtimale doğru ilerliyoruz, enerji satın alamazsınız ve hem Avrupa hem de Almanya üzerinde kayda değer bir etki yaratır” yorumunda bulundu.
Volkswagen, 2020 başında yaşanan tedarik zinciri krizinin bir artçısı nedeniyle Almanya’daki fabrikalarında üretimi parça eksikliği nedeniyle durdurmak zorunda kalmıştı. Firma Ukrayna merkezli şirketlerce üretilen elektrik kablolarının tedarikinde sorun yaşamıştı.
“Yarı iletken ve Covid-19 gibi krizleri çok iyi yönettik” diyen Diess, Volkswagen ve daha geniş kapsamda Avrupa ekonomisinin yakında tedarik darboğazlarından çok daha büyük problemlere karşılaşabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Volkswagen’ın Rusya’da 7 bin çalışanı bulunsa da ülke pazarı firmanın dünya geneline oranla önemli bir konumda bulunmuyor. VW, geçen yıl Rusya’da 204 bin araç satarken dünya genelinde satış rakamı 9 milyon olarak gerçekleşti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***