Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO birliklerinin ülkenin batkısında konuşlandırılmasına olanak sağlayan kararnameyi imzaladı.
Bu kararname ayrıca, NATO silahlarının Macaristan toprakları üzerinden diğer ittifak üyelerine aktarılmasına da olanak sağlayacak.
Resmi gazetede yayımlanan kararname, Macaristan toprakları üzerinden Ukrayna’ya öldürücü silahların ulaştırılmasına ise izin vermiyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Moskova ile hem ticari hem de siyasi ilişkiler içinde olan Avrupa Birliği üyesi Macaristan’daki Viktor Orban hükümetini zor bir pozisyonda bıraktı.
Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan ülke bir yandan Krelim’e yapılacak olan yaptırımları kabul etme konusunda Batı’dan baskı görürken diğer yandan da Moskova ile yapılan doğal gaz ve nükleer santral inşaatı anlaşmaları nedeniyle “adeta arada kalmıştı”.
Fransız savaş uçakları “NATO’nun caydırıcılığı kapsamında” Polonya semalarında uçtu
Bu arada Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla birlikte Fransız Rafale savaş uçakları, Polonya hava sahasında devriye uçuşları gerçekleştirmeye başladı.
Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla birlikte Fransız Hava Kuvvetlerine bağlı Rafale savaş uçaklarının, NATO’nun doğu kanadında, ittifakın caydırıcılığı kapsamında Polonya hava sahasında uçtuğu belirtildi.
Rafale uçaklarının ülkenin güneyindeki Mont-de-Marsan hava üssünden günde iki kez kalkış gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, devriye uçuşlarının ardından uçakların tekrar Fransa’ya döndüğü kaydedildi.
Öte yandan 8-9 saat süren devriye uçuşlarında, Rafalelere C-135 ile A330 Phenix MRTT yakıt ikmali uçakları eşlik etti.
Paris yönetimi NATO bünyesinde, Ukrayna’nın komşusu Romanya’ya 500 asker ile zırhlı araç, Estonya’ya ise Mirage 2000 modeli 4 savaş uçağı ve 200–250 asker göndereceğini duyurmuştu.
İsveç’te NATO üyeliğine destek artıyor
Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşı, daimi tarafsızlık statüsüne sahip İsveç’te NATO üyeliğine desteğin artmasına neden oldu.
İsveç devlet televizyonu SVT’nin yaptırdığı anket, İsveç’te ilk kez NATO üyeliği isteyen vatandaşların oranının yükseldiğini, halkın yüzde 49’unun ittifaka katılımı desteklediğini ortaya koydu.
Rusya-Ukrayna savaşından önce İsveç’te NATO üyeliğini destekleyenlerin oranı sadece yüzde 25 iken, 218 yıldır savaş göremeyen ve tarafsızlığını koruyan ülkede bu destek önemli bir tutum değişikliği olarak yorumlanıyor.
Diğer İskandinavya ülkesi Finlandiya da son bir ay içinde NATO’ya girmek isteyenlerin sayısı yüzde 25’lerden yüzde 51’e çıktı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***