Japonya Dışişleri Bakanı Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde reform yapılması ihtiyacını gösterdiğini belirtti.
Bir basın konferansında konuşan bakan Yoshimasa Hayashi, konseyin reformu için ülkesinin elinden geleni yapacağını vurguladı.
Daha önce sekiz dönem konseyde daimi olmayan üye olarak görev alan Japonya, bir süredir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olmak için talepte bulunuyor.
1956’dan bu yana BM üyesi olan Japonya, örgütle iş birliğini dış politikasının temel taşı olarak gördüğünü belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı, daimi üyelik talebi için ileri sürdüğü gerekçede Japonya’nın dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olduğunun altını çiziliyor.
Ulusal gücünü ekonomisinden aldığını ifade eden Japonya, BM ve Güvenlik Konseyi’nin çabalarına çeşitli katkılar sağlayarak büyük küresel sorumlulukları yerine getirme kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en bilinen siyasi doktrinlerinden biri BM’nin reformu üzerine odaklanıyor. “Dünya beşten büyüktür” olarak ifade edilen bu doktrinde BM’nin meşruiyet, işlevsellik, etkinlik, kapsayıcılık, temsil ve yönetişim sorunlarına dikkat çekilerek özellikle BM Güvenlik Konseyi’nde kapsamlı bir reform ihtiyacının altı çiziliyor.
BM’nin bağlayıcı karar alabilme yetkisine sahip iki organdan biri olan Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi, 10 daimi olmayan, seçilmiş üyesi bulunuyor. Daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin’in güvenlik ve barış konularındaki kararları veto hakkı bulunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***