Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş)’in de aralarında olduğu çok sayıda emek ve meslek örgütünün çağrısıyla pek çok hastanede çok sayıda emekçi acil müdahaleler dışında hizmet vermiyor. Hastanelerin önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık emekçileri açıklamalar yapıyor.
CERRAHPAŞA’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI
İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri, hastane içerisinde yürüdü, iktidara seslendi:
“Bizler hakkımızı istiyoruz, ay sonunu nasıl getireceğimizi düşünmek istemiyoruz. Yurt dışına gitmek istemiyoruz. Bunları yalnızca kedimiz için değil toplumun eşit, ücretsiz, ulaşılabilir daha iyi bir sağlık hizmetine erişimi için de istiyoruz. Oyalamayın hakkımızı verin.”
BAKIRKÖY’DE İŞ BIRAKAN SAĞLIKÇILAR, ÇAPADAKİ EMEKÇİLERİN YANINA GİTTİ
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Beyaz G(ö)rev eylemi yapan sağlıkçılar düşük ücret ve sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını protesto etti.
Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlıkçılar yaptıkları açıklamadan sonra Çapa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önüne gitti.
PENDİK’TE DE GREV
Pendik Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji, dahiliye, genel cerrahi ve psikiyatri poliklinikleri çalışanları “Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz! Haklarımız İçin Beyaz G(ö)revdeyiz” diyerek bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştiler.
Basın metninin okunmasından önce söz alan SES Anadolu Şubesi Eş Başkanı Nurdan Gürer, sağlık çalışanlarının artık bu ülkede çalışamaz hale geldiğini, sağlıkta şiddet yasasının meclisten mutlaka geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ortak basın metni Genel Sağlık İş Sendikası iş yeri temsilcisi Ali Doğan ve İstanbul Tabip Odası iş yeri temsilcisi Berkay Ünlü tarafından okundu.
GAZİOSMANPAŞA’DA DA SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI
Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastahanesi Ana Bina ve Fizik Tedavi Hastahanesi’nde iş bırakan sağlık emekçileri çalıştıkları binaların önünde taleplerini dile getirdi.
EYÜPSULTAN’DA SAĞLIKÇILAR: HAKKIMIZI İSTİYORUZ
Eyüpsultan Devlet Hastanesi’nde iş bırakma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi, sağlık emekçileri “oyalama değil hakkımızı istiyoruz” dedi. Ortak açıklamayı Ses Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun okudu.
SAĞLIKÇILAR KARS’TA DA İŞ BIRAKTI
TTB’nin bugün gerçekleştirdiği greve yönelik basın açıklaması Harakani Devlet Hastanesinde TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Onur Naci Karahancı tarafından yapıldı. Açıklamaya siyasi parti temsilcileri de destek verdiler.
BURSA’DA 7 HASTANEDE GREV
Türk Tabipler Birliği öncülüğündeki iş bırakma eylemi Bursa’da Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
Eyleme Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, SES Bursa Şubesi, Genel Sağlık-İŞ Bursa Şubesi, Dev Sağlık-İŞ Bursa Şubesi, DİSK, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Tarım ORKAM-Sen ve Bursa Aile Hekimleri Derneği’nin yer aldığı 11 örgüt katıldı.
‘HASTALARIMIZI DİNLEYEMEMEKTEN ŞİKAYETÇİYİZ’
Çekirge Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları “Toplumun tüm kesimleri gibi bizler de artık geçinemiyoruz” dedi. Büyük sağlıkçı buluşmalarının gerçekleştirileceğinin belirtildiği eylemde, “Hekimler ve sağlık çalışanları köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim” denildi.
Grup adına konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sanal kuyrukların oluştuğuna dikkat çekti. Türkkan, “Hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden 5 dakikada bir muayene randevusu açılmaktadır. Hekimlere dayatılan 5 dakika muayene sürecinde hastanın şikayetlerini dinlemek bile olanaksızdır. Hastalarımızı yeterince dinleyememekten, muayene edememekten şikayetçiyiz” diye konuştu.
‘YURTDIŞINA GÖÇ 24 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ’
Türkkan, son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısının, önceki döneme göre yüzde 20 artarak 9 bin kişiyi bulduğunu sözlerine ekledi. Genç hekimlerin okullarını bitirir bitirmez yurtdışına gitmeye çalıştığını belirten Türkkan, son 10 yılda yurtdışına göç eden hekim sayısının 24 kat arttığını, son bir ay içinde yurtdışında çalışma belgesi için kendilerine 197 hekim başvurduğunu açıkladı. Türkkan, dünyada pek çok ülkede Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edildiğini, Sağlık Bakanlığı’nın da bu gerçeği görerek, Covid-19’u tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak tanıması gerektiğini ifade etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***