Moskova’nın Donetsk ve Luhanks’ı tanıması sonrası Batılı ülkeler Rusya’ya karşı yaptırım kararları almaya başladı.
Rusya ile ticaret yapan uluslararası şirketler yaptırım kararlarını nasıl değerlendiriyor, bu ülkedeki işlerini geleceği hakkında ne düşünüyorlar?
Reuters’ın haberine göre uluslararası firmalar, Rusya’ya alternatif olacak planlar üzerinde çalışıyor.
Renault ve Avtovaz krizden çıkış yolu arıyor
Fransız Renault’nun kontrolündeki Rus otomobil üreticisi Avtovaz, ABD yaptırımlarının teslimatları kısıtlaması durumunda alternatif elektronik çip tedarikleri aradığını kaydetti. Avtovaz CEO’su Nicolas Maure, şirketin Rusya’daki otomobil fabrikaları için çipleri nasıl güvence altına aldığıyla ilgili bilgi paylaşmadı.
Renault sözcüsü Rie Yamane de “Devam eden diplomatik görüşmeleri çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Bu aşamada yaptırımların ne olabileceğini tahmin etmek için erken” açıklamasında bulundu.
Nestle: Olası yaptırım hakkında spekülasyon yapmayacağız
Nestle’nin bir sözcüsü, “Durumu yakından izliyoruz ve gerektiğinde etkinleştirilebilecek iş sürekliliği planlarımız var. Çalışanlarımızın güvenliği ve korunması en yüksek önceliğimiz. Olası yaptırım hakkında spekülasyon yapmayacağız.” dedi.
Şirketin Rusya’da şekerleme ve içecek üreten tesisler de dahil olmak üzere 2020’de altı fabrikası vardı. Aynı yıl Rusya’daki satışları yaklaşık 1,7 milyar dolar değerindeydi.
Coca-Cola HBC: 2014’ten dersler çıkardık
Yunanistan merkezli çıpa şişeleme şirketi Coca-Cola HBC tepe yöneticisi Zoran Bogdanoviç, “Alternatif kaynak kullanımı da dahil olmak üzere tüm senaryolar için acil durum planımız var, böylece ne olursa olsun hızlı davranabiliriz.” dedi. Bogdanoviç, 2014 Rusya-Ukrayna ihtilafı sırasındaki deneyimlerinden dersler çıkardığını söyledi.
29 Avrupa ve Afrika ülkesinde faaliyet gösteren şirket, Rusya ve Nijerya’yı en büyük pazarları olarak görüyor.
Neste: Rus petrolü olmazsa başka pazara yöneliriz
Finlandiya’nın en büyük petrol şirketi Neste, Rus petrolü olmazsa bunu başka pazarlardan tedarik edeceğini duyurdu.
Petrol ihtiyacının üçte ikisini Rusya’dan karşılayan şirketin petrol ürünleri bölümü yöneticisi Sami Oja, “Yaptırımlar Rus ham petrolü ve petrol ürünlerine yönelikse, bunun küresel petrol piyasası üzerinde bir etkisi olacaktır. Bu aşamada bu etkileri tanımlamak çok zor. Durumu takip ediyoruz ve farklı risk yönetimi önlemleriyle olası etkilere hazırlanıyoruz.” dedi.
Metro: Önceliğimiz 10 bin çalışanımız
Rusya’da da faaliyet gösteren Alman şirket Metro’nun sözcüsü Gerd Koslowski, bu ülkede ve Ukrayna’daki çalışan ve müşterileri için endişeli olduklarını söyledi. Sözcü, “Ukrayna ile ilgili ihtilaftaki mevcut gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Her taraftan diplomatik çabalara güvenmeye devam ediyoruz. Rusya’daki bir şirket olarak sorumluluğumuz öncelikle yaklaşık 10 bin çalışanımız ve 2,5 milyon müşterimizdir.” dedi.
Heidelberg: İşimiz üzerinde önemli bir etki beklemiyoruz
Rusya’da 3 fabrikası bulunan Alman şirket Heidelberg, krizin işlerini etkilemeyeceği görüşünde.
Heidelberg sözcüsü Christoph Beumelburg, “Krizin daha da tırmanmasının Rusya’daki işimiz üzerinde önemli bir etkide bulunmasını beklemiyoruz. Üç Rus çimento fabrikamızın tamamı kendi yerel pazarlarına tedarik sağlıyor, Rusya dışına ihracat yapmıyor” dedi. Şirket, Ukrayna operasyonlarını 2019 yılında satmıştı.
Nokian: Hazırlıklarımızı yapıyoruz
Rusya’da bir fabrika ve deposu bulunan Finlandiya merkezli otomobil lastiği üreticisi Nokian sözcüsü Tarja Pennanen, risk yönetiminin parçası olarak farklı senaryolara hazırlandıklarını ve duruma göre ürün gruplarını fabrikalar arasında transfer etmeye hazır olduklarını söyledi.
Danone, satışlarının yüzde 6’sını Rusya’da yapıyor
Satışlarının yüzde 6’sını Rusya’da gerçekleştiren Fransız şirket Danone’nin sözcüsü, “Yerel ekiplerimiz, çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla durumu çok yakından izliyor” dedi.
Dünyanın en büyük yoğurt şirketi, Rus süt ürünleri markası Prostokvashino’yu da kontrol ediyor.
BASF: Ukrayna’daki işçilerimiz evden çalışıyor
Alman kimya şirketi BASF, Ukrayna’daki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, “Çalışanlarımızın güvenliği en yüksek önceliğimiz. Ukrayna’daki tüm çalışanlarımızın mümkün olduğunca evden çalışmaları ve iş seyahatinden kaçınmalarını istiyoruz. Rusya’daki tüm çalışanlarımız normal şekilde çalışmaya devam ediyor.” açıklamasında bulundu. Şirketin satışlarındaki pay Rusya’da yüzde 1, Ukrayna’da yüzde 0.2 düzeyinde.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***