Pandemi nedeniyle sınırların kapanması, Afrika ve Güney Amerika’daki uyuşturucu şebekelerini de etkiledi. Olağan şartlarda Doğu Avrupa’daki suç örgütleri aracılığıyla Avrupa’ya gönderilecek olan kokain, bu şebekelerin elinde kaldı ve elde büyük bir stok oluştu.
Deniz taşımacılığı uzmanlarına göre, Cebelitarık Boğazı’ndaki denetimden ve polis baskısından kurtulmaya çalışan kaçakçı şebekeleri ‘Sahel Rotası’ diye adlandırılan yeni bir güzergâh oluşturdu; İspanya’da yayın yapan El Confidencial’ın haberine göre Brezilya, Surinam, Fransız Guyanası gibi Güney Amerika ülkelerinden gemilerle yola çıkartılan kokain Batı Afrika’ya ulaştırıldıktan sonra Türkiye ve Libya üzerinden Avrupa’ya gönderiliyor.
Uyuşturucu maddelerin Cebelitarık Boğazı üzerinden doğrudan Avrupa’ya ulaştırıldığı klasik rotaya göre daha ‘güvenli’ olan Sahel rotasında kokain önce Güney Amerika’dan kalkan gemilerle Gine, Senegal, Gine-Bissau, Sierra Leone gibi Batı Sahra ülkelerine götürülüyor.
Bu ülkelerin limanlarına indirilen kokain, ya Gine Körfezi yakınlarındaki uyuşturucu depolarına gönderiliyor ya da hemen Libya’ya gönderilmek üzere yola çıkıyor.
Kokain Libya’ya ulaştıktan sonra da duruma göre ya deniz yoluyla doğrudan ya da kara yoluyla ulaştırıldığı Türkiye’den Karadeniz’i aşarak Avrupa’ya yollanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***