Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır” ifadelerine yer verdi.
TCMB, aralık ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. TCMB raporunda, “Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı temel mal ve gıda alt grubundan gelmiştir. Bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır” denildi.
Dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından TCMB, bugün aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Yıllık yüzde 36,08, aylık yüzde 13,58 artış gösteren tüketici fiyat endeksindeki gelişmelere ilişkin TCMB, döviz kurlarındaki hareketliliğe vurgu yaptı.
Son 19 yılın zirvesine çıktı: Yıllık enflasyon yüzde 36,08
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla 2021 yılına ilişkin enflasyon oranı da belli oldu.
GIDADA GİRDİ MALİYETLERİ ETKİLEDİ
Otomobil fiyatlarındaki artışın dikkat çekici olduğu belirtilen raporda, “Gıda grubunda yıllık enflasyon taze meyve ve sebze kalemlerinde görece daha ılımlı seyrederken, girdi maliyetlerinin etkisiyle taze meyve ve sebze dışı kalemlerde kayda değer bir oranda yükselmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Ekonomistler son 19 yılın en yüksek enflasyonunu değerlendirdi: Bu deneye bir son verin
Son 19 yılın en yüksek enflasyonu açıklanmasının ardından ekonomistler verileri değerlendirdi. Enflasyonun gelecek aylarda daha da yükselmesi beklentisi hakim…
ENERJİ FİYATLARINDA KUR ETKİSİ
Raporda, uluslararası enerji fiyatlarında bu dönemde gerilemenin izlendiği, döviz kuru gelişmelerinin yansımalarıyla başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatlarındaki artışların ise devam ettiği belirtildi.
TCMB tarafından kaleme alınan aralık ayı raporunda ayrıca, “Hizmet grubunda da yükselişler genele yayılırken, bilhassa lokanta-otel grubu fiyatlarındaki hızlanma gıda enflasyonundaki görünümün de etkisiyle belirgin olmuştur” ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrıca, “Türk Lirası’ndaki değer kaybı, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ile tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar neticesinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar oldukça güçlü seyretmiştir” denildi.
Türkiye, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu 10 ekonomi arasında
Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 36,08’e yükselerek 19 yılın rekorunu kırdı. Türkiye, bu oranla birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasına adını yazdırdı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***