TÜİK’in satış olmayan modellerde o modelin en son satıldığı eski fiyatını esas aldığı tespit edildi.
TÜİK’in Ekim ayında benzinli otomobillerde yüzde 0,29, dizellerde yüzde 0 fiyat değişimi olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendiren İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, “Elimizdeki tek bilgi, fiyatı toplanan 40 modelin bir bölümünde satış olmadığı için son fiyatın hesaba dahil edildiği. TÜİK harikalar diyarında; otomobil fiyatları artmıyor. Ancak araç fiyatları bambaşka bir hikâye anlatıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) kasko değer listesini esas alarak otomobil fiyatlarındaki artışları değerlendiren Özlale şöyle dedi:
“TSB’nin kasko değer listesindeki binek araçların yüzde 43’ünde eylülden ekime fiyat artmış. Bu oran benzinlilerde yüzde 40, dizellerde yüzde 49. Hatta artış eğilimi ucuz araçlarda daha fazla. 500 bin TL’den ucuz araçların yüzde 51’inde, 500 bin TL üstü araçların ise yüzde 34’ünde fiyat artmış. TSB listesindeki 1123 binek araç tipinin Ekim 2021’deki aylık fiyat artışlarının ortalaması yüzde 1,82. Bu oran benzinlilerde yüzde 1,81, dizellerde yüzde 1,86. Fiyat artışının en yüksek olduğu kategoriler ise LPG’li araçlar ile 500 bin TL’den ucuz araçlar.”
Daha sağlıklı bir değerlendirme için Ekim 2021’de en çok binek araç satışı yapan 15 markanın en çok satılan modellerine odaklandıklarını söyleyen Özlale, “Modelin baz fiyatına göre ağırlıklı ortalama fiyat artışı yüzde 2,5, modeldeki tüm araç tiplerinin ortalama fiyatına göre fiyat artışı ise yüzde 4,1” dedi.
Özlale son mesajında “TÜİK, Ekim’deki otomobil fiyat artışlarını maskelemeyi başardı. Ancak Kasım’daki artışlar pek maskelenebilecek gibi değil. Çok satılan 10 araç modelinin baz fiyatlarındaki ortalama aylık artış Kasım’da yüzde 7,5 oldu. Bakalım TÜİK, Kasım’da hangi ürün grubunda sürpriz yapacak” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***