Rusya’da karmaşık tepkiler uyandıran yeni bir ikona modası baş gösterdi. Bazı Ortodoks kiliseleri, duvarlarını Putin ikonaları ile süslemeye başladı.
Putin, kiliseleri sık ziyaret eden ve Ortodoks ikonalarının önünde eğildiğini göstermekten çekinmeyen bir lider. Moskovski Komsomolets gazetesi, Putin’in kendisinin de artık hem Rusya’da, hem de ülke dışında ikonalara konu olmaya başladığı gerçeğine dikkat çeken bir haber yayımladı.
Gazete, Kremlin yönetiminin bu akıma sıcak bakmadığına, ancak ülkede 2014 yılında popülerlik kazanan “Putinsiz Rusya düşünülemez” fikrinin kilise saflarında da taraftar bulduğuna işaret ediyor.
Haberde, devlet yöneticilerinin tasvirlerine kilise duvarlarında yer verilmesi geleneğinin Kiev Prensliği dönemine kadar uzandığı bilgisi yer alıyor.
Ekim Devrimi bu geleneği kesintiye uğratsa da “tarih molası” pek de uzun sürmemiş.
Hatta sıkı kilise karşıtları Lenin ve Stalin bile kendilerine bu akımda yer bulmuş. Özellikle 1990’lı yıllarda yapılan bazı ikonalarda “halkların babası” Stalin de boy gösteriyor.
Modern Rusya’da Putin’i dini bir figür olarak konumlandırma çabası öyle noktalara ulaşmış durumda ki, devlet başkanının aynı anda hem Havari Pavlus’un, hem Prens Vladimir’in, hem Kral Süleyman’ın, hem de son Rus çarı II. Nikolay’ın reenkarnasyonu olduğunu iddia eden tarikatlar bile mevcut.
Bu inanca sahip Nijniy Novgorod merkezli bir tarikat Putin’in ikonalarını da yapıyor, fakat bu ikonları basından uzak tutuyor. Söylentilere göre, mucize yarattığına inanılan bir Putin ikonası var. İkonanın adı ise Put’ İnoy (Başka Bir Yol), ya da kısaca Putin.
2020 yılında Rusya Savunma Kuvvetleri’ne ait bir kilisenin duvarlarında Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu gösteren bir mozaik yapıldığı ortaya çıkmış (Haberde en üstteki resim), ancak Putin’in sözcüsü “Devlet başkanının bu durumu hoş karşılamadığını” açıklamıştı. Kilise bunun üzerine mozaiği değiştirmişti. (Turkrus.com).
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***