Nû Jîn belgeselinin gösterimi dolayısıyla “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen yönetmen Veysi Altay ve belgeselin gösterimini yapan Batman Belediyesi Yılmaz Güney Sineması Müdürü olan ve daha sonra KHK ile görevinden ihraç edilen Dicle Anter’in davası, İstinaf Mahkemesi’nin bozması ardından yeniden görülmeye başlandı. Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Altay ve Anter katılırken, avukat Mehmet Bahatır hazır bulundu.
SUÇLAMALAR ASILSIZ
Yapılan kimlik tespitinin ardından söz alan Bahatır, müvekkillerine yönelik suçlamaların asılsız olduğunu belirterek, yurtdışı yasağının kaldırılmasını istedi.
SUÇ ÜRETMEYE ÇALIŞTILAR
Bahatır’ın ardından konuşan yönetmen Veysi Altay ise afişin suç olamayacağını belirterek, afişin filmin içinden alınmış bir fotoğraftan oluştuğunu söyledi. Altay, “Var olan bir gerçeğin yönetmen olarak belgeselini çektik. Orada yaşananları çektik. Afişin propaganda olamayacağını söylüyoruz. Birçok yerde bu belgeseli çektik suç sayılmadı. Ama burada suç sayıldı. O gün ilk tutanak tutan polis, suç unsuru bulamadığını belirtmesine rağmen bu sefer başka bir polis gönderilerek suç üretilmeye çalışıldı ve bu dava açıldı” dedi.
Dicle Anter ise belediye çalışanı olarak o gün verilen talimatı yerine getirdiğini söyledi. Anter, herhangi bir şekilde suç teşkil etmeyen belgeselin talimat ile suç unsuru haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, birçok yerde yayınlanan belgeselin Batman’da illegalize edilmeye çalışıldığını söyledi.
YURT DIŞI YASAĞI KALDIRILDI
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, Anter’e 10 ay ceza verirken, bu cezayı 6 bin TL’lik para cezasına çevirdi. Altay’a ise 1 yıl 15 gün hapis cezası veren mahkeme, cezayı erteledi. Anter ve Altay hakkında daha önce verilen yurt dışı yasağı da kaldırıldı. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***