Girdi maliyetleri ve enflasyondaki artışa rağmen şeker fiyatlarına artış yapılmaması, sektörde “şekere büyük bir zam yapılacak” beklentisini gündeme getirdi.
Bu beklentiden dolayı da kamu, özel ve kooperatif fabrikalarında şeker satışları neredeyse durduruldu. “Şeker satışı yok” denilmemesi için fabrikalar göstermelik satışlar yapıyor. Şeker fabrikalarının mevcut 3,93 TL olan şeker satış fiyatı ile üretim yapmalarının mümkün olmadığı belirtilirken, şekerin fabrika satış fiyatının en az 5 liraya çıkarılması talep ediliyor.
Kurlardaki artış, kuraklık, girdi maliyetlerinin yükselmesi ve tarımda uygulanan yanlış politikalar birleşince gıda fiyatları aldı başını gidiyor. Hükümet Tarım Kredi Marketler’le yani yapay kararlarla gıda fiyatlarındaki yükselişi durdurmaya çalışsa da sorunun çözümüne yönelik gerçek adımlar atılmayınca gıda da her gün yeni bir kriz patlak veriyor. Bütün gıda ürünlerinin fiyatı neredeyse ikiye katlanırken, Türkşeker’in siyasi baskıdan dolayı şeker fiyatlarını artırmaması, Türkiye’yi şeker krizi ile karşı karşıya bıraktı. Türkşeker, artan maliyetlere rağmen şeker fiyatlarını artırmayarak 3,93 TL/kg’da sabit tutması, sektörü büyük bir belirsizliğin içine sürükledi. Sektörde şekere büyük bir zam beklentisi hâkimken, kamu başta olmak üzere özel ve kooperatif fabrikalarında şeker satışları neredeyse durma noktasına geldi. İmalatçı ve toptancılara günlük sınırlı miktarda şeker satışı yapılıyor.
BU MALİYETİ DE KALDIRMALARI MÜMKÜN DEĞİL
Milli gazetede yer alan haberde, şeker sanayisinde mevcut şeker fiyatları ile bütün fabrikaların zararına üretim yaptığını ve bu fiyatlarla fabrikaların üretimlerini sürdürmeleri mümkün olmadığı belirtilirken, şekerin fabrika çıkış fiyatının en az 5 liraya çıkarılmasını talep ediyor. Son üç yılda bütün girdi maliyetlerinin ve enflasyondaki artışa rağmen şeker fiyatlarına sadece yüzde 26 zam yapıldığını bildiren sektör yetkilileri, “Şu anda en ucuz gıda şeker. Pancar alım fiyatlarına yüzde 25 artış yapıldı ancak şeker fiyatlarına uzun bir süredir hiçbir artış yapılmadı. Son bir yıl içinde kömür fiyatları 3’e katladı, kimyasallar yüzde 50 arttı, şeker alım fiyatlarına da yüzde 25 artış yapıldı ancak fabrikaların ürettiği şeker fiyatları ise yerinde sayıyor. Bütün fabrikalar şu anda zararına üretim yapıyorlar ve bu maliyeti de kaldırmaları mümkün değil” değerlendirmesinde bulunuyor.
ÖZEL VE KOOPERATİF FABRİKALARI ZAM YAPTI AMA KRİZ ÇÖZÜLMEDİ!
Kamu şeker fabrikalarının dışında özel fabrikalar şekere ortalama yüzde 25, kooperatif fabrikaları ise yüzde 15 ile 30 arasında zam yapmasına rağmen kriz çözülmedi. Çünkü Türkşeker’in fiyatının daha ucuz olmasından dolayı bütün talep Türkşeker’e kayarken, Türkşeker de yönetim kurulu krizinden dolayı piyasaya yeterli miktarda şeker satışı yapamıyor. Türkşeker, üretilen şekerin neredeyse tamamına yakınını geçtiğimiz yıl kurulan Türkşeker Tarım üstünden piyasaya satarken, bu yıl yaşanan yönetim kurulu krizinden dolayı Türkşeker Tarım’a üretilen şekerler aktarılamıyor. Bilindiği üzere Türkşeker, özelleştirme kapsamından çıkarılarak Varlık Fonu’na devredilmişti. Bu devirde yasal altyapı henüz oluşturulamadığı için Türkşeker’in en önemli karar organı yönetim kurulu oluşturulamadı. Yönetim Kurulu oluşturulamadığı için şekerin Türkşeker Tarım üstünden satışı da yapılamıyor.
YÜKSEK ZAM BEKLENTİSİ ŞEKER SATIŞLARINI DURDURDU
Uzun bir süredir şeker fiyatlarına bir zam gelmemesinden dolayı sektörde büyük bir zam beklentisi oluşurken, bu beklentiden dolayı da büyük fabrikalar bile piyasanın talebi oranında şeker satışı yapmıyor. Bütün fabrikalarda ‘satış yok denilmemesi’ için göreceli bir satış gerçekleşirken bu da şeker stokçuluğunu gündeme getiriyor. Diğer yandan Türkşeker, yönetim kurulu krizinden dolayı Türkşeker Tarım üstünden şeker satışı yapamazken, bazı özel ayrıcalıklı firmalara toplu halde ve yüksek miktarda şeker satışı yapıldığı ve şu anda piyasayı da bu iki firmanın domine ettiği iddiaları çalkalanıyor. Söz konusu iki firmanın Türkşeker’den 50 kg çuval fiyatı 212 TL’den aldıkları şekeri 245 TL’den satarak büyük bir kazanç elde ettiği kaydedilirken, sektör yetkilileri, bu fırsatçılığın önüne geçilmesini istiyor.
TÜRKŞEKER’DE KAPALI KRİZ TOPLANTISI
Türkşeker’de şeker satışlarında yaşanan sorunları görüşmek için önceki gün kapalı bir toplantı yapılırken, toplantının şaibeli arpa, buğday satışı ve nohut peşkeşi ile isimleri gündeme gelen Cumhur Yıldırım ve Ercan Yeşilyurt’un katılımı ile yapılması dikkat çekti. Diğer yandan Ercan Yeşilyurt’un Türkşeker’de hiçbir resmi görevinin bulunmamasına rağmen kendisine oda verildiği ve Türkşeker üstünden yapılacak şeker satışlarının bu isim üstünden yapılacağına yönelik iddialar ise kurumda büyük bir rahatsızlığa neden oldu. Türkşeker Tarım’da yapılan şaibeli satışlarla ismi gündeme gelen bir ismin Türkşeker’in şeker satışlarında etkili bir konuma getirilmesi manidar bulundu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***